Čína zná jméno pravděpodobného nástupce současného vůdce

Pravděpodobným nástupcem současného čínského prezidenta se stane Si Ťin-pching. Rozhodlo o tom zasedání ÚV KSČ, které dnes skončilo v Pekingu. Nejvyšší představitelé ČLR rozhodovali také o směřování země v příštích pěti letech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pravděpodobný příští prezident Číny Si Ťin-pching

Pravděpodobný příští prezident Číny Si Ťin-pching | Zdroj: ČTK

Sedmapadesátiletý Si Ťin-pching, který v současnosti zastává post viceprezidenta, se nyní stal i místopředsedou ústřední vojenské komise.

V jejím čele zůstává generální tajemník vládnoucí strany a zároveň prezident Chu Ťin-tao, který dosud byl jediným civilistou v tomto orgánu kontrolujícím dvou a čtvrt milionovou armádu.

Jmenování Si Ťin-pchinga tak podle analytiků dává odpověď na otázku, kdo právě Chu Ťin-taa po roce 2012 vystřídá ve všech nejvyšších funkcích.

Zasedání ÚV schválilo i dvanáctý pětiletý plán, který se zaměří na podporu devíti klíčových odvětví včetně informačních technologií, nových zdrojů energie, biologie či ochrany přírody.

Do rozvoje hospodářství chce Čína investovat do roku 2015 čtyři biliony jüanů, tedy asi 10,5 bilionu korun. Plán ale ještě musí formálně schválit parlament.

Robert Mikoláš, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme