Čínská policie ve Wu-kchanu zatkla desítky demonstrantů. Novináře z vesnice vyhnala

Čínská policie podle očitých svědků ve vesnici Wu-kchan na jihu země zatkla asi 70 lidí. Obyvatelé protestovali proti zatčení oblíbeného starosty, kterého úřady viní z korupce. Policisté při zásahu několik lidí zranili a z vesnice vykázali domácí i zahraniční novináře.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podporu čínské vesnici Wu-kchan vyjádřili i demonstranti v Hong Kongu

Podporu čínské vesnici Wu-kchan vyjádřili i demonstranti v Hong Kongu | Zdroj: Reuters

Záznam zásahu se na veřejnost dostal díky tomu, že si ho lidé točili na mobilní telefony. Na záběrech jsou vidět policisté se štíty a obušky, výbuchy dýmovnic a zmatek v ulicích. Někteří lidé mají tržné rány na těle.

„Viděli jsme na ulicích zraněné a chtěli jsme jim pomoct. Přiběhli policisté a zbili další lidi. Nejdřív zatkli asi dvacet lidí a potom ještě asi tak dalších deset," popsala jedna ze zraněných žen.

Další je šokována tím, jak tvrdě policie postupovala. „Viděla jsem, jak tloukli i starší lidi a dokonce i děti," řekla.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čínská policie brání zahraničním novinářům ve vstupu do vesnice Wu-kchan, kde úřady tvrdě zasáhly proti demonstrantům. Tamní dění shrnul David Jakš

Vesnice Wu-kchan se proslavila před pěti lety, kdy tisíce místních lidí protestovaly proti násilnému zabírání jejich půdy a s tím spojené korupci.

Protesty nakonec byly úspěšné. Vesničané vyhnali zodpovědné úředníky a místní vláda vypsala nové volby.

Zvítězil v nich starosta Lin Cu-luan. Letos v červnu ho ale úřady obvinily z korupce, což vesničané odmítají. Dlouhodobé protesty teď vyústily ve srážky s policií.

„Podle čínské ústavy může každý občan hájit svá práva a tady vidíte, jak to vypadá v praxi, když k tomu dojde,“ okomentoval situaci jeden z hongkongských aktivistů. Zúčastnil se demonstrace, která má na dění ve Wu-kchanu upozornit.

Zadupat jiskru svobody. Drama vzbouřené čínské vsi spěje k hořkému konci

Číst článek

Bezprostředně po zásahu tam policie prý napadla a zbila pět hongkongských novinářů. Zpravodajskému štábu BBC zase vůbec neumožnila do vesnice vstoupit.

Čínský státní list The Global Times napsal, že chaos vyvolala zahraniční média a policie se k násilí neuchýlila.

David Jakš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme