Čínské vojenské nemocnice údajně zabíjejí politické vězně kvůli orgánům

Čína slíbila, že od ledna přestane využívat orgány popravených vězňů k transplantacím bez jejich souhlasu. Není to poprvé, co Peking něco podobného oznámil. Popravení vězni v Číně doposud představovali asi 90 procent oficiálních zdrojů orgánů pro transplantace. Ale jak ukazují šetření a investigativní články z posledních let, jako nedobrovolní ‚dárci‘ zřejmě slouží také desítky tisíc příslušníků menšin uvězněných v pracovních táborech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řetězová transplantace ledvin

Řetězová transplantace ledvin | Foto: IKEM, Jan Šenkýř

Ledviny, srdce, plíce, játra nebo třeba rohovku, všechny orgány v co možná nejlepší kvalitě odebrat najednou a co nejrychleji je dostat k zákazníkovi. Podle publicisty a odborníka na Čínu Ethana Gutmanna takto v Číně po vyšetření porcují vybrané lidi z pracovních táborů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podle publicisty Ethana Gutmanna a právníka Davida Kilgoura slouží jako nedobrovolní dárci také příslušníci menšin uvězněných v pracovních táborech

Nejvíce postiženou skupinou jsou prý členové budhistického hnutí Fa-lun-kung, ale v menší míře také Ujguři, Tibeťané nebo křesťané. Gutmann vyzpovídal desítky emigrantů i doktory a dokonce policistu, kteří se s těmito případy setkali. Výsledky publikoval v knize Jatka, která by měla letos vyjít i v češtině.

„Odhaduji, že takto už zemřelo na sto tisíc lidí. O přesném počtu se dá diskutovat, ale každopádně to je zločin proti lidskosti. Hlavní problém jsou vojenské nemocnice s kontakty na vysoké představitele."

„Tato zařízení nemají šéfové čínského zdravotnictví pod kontrolou. Doktoři si tam vražednými zákroky přijdou na stovky tisíc dolarů. Oběťmi jsou často političtí vězni z náboženských menšin, protože mívají zdravé orgány. Často nekouří, nepijí, neberou drogy ani neprovozují sex za peníze,“ uvedl Gutmann.

Smysl mají i symbolické kroky

Publicista na začátku 7letého bádání vyšel z šetření právníka a bývalého kanadského státního tajemníka pro Asii Davida Kilgoura, který už v roce 2006 spolu s kolegou o těchto údajných lékařských vraždách uveřejnil zprávu pod jménem Krvavá sklizeň.

Tou se zabýval mimo jiné americký Kongres a Evropský parlament, který přišel s rezolucí, v níž vyzývá Čínu, aby s těmito praktikami přestala. Podle Kilgoura mají smysl i symbolické kroky.

„Tahle země stojí za hodnotami Václava Havla, kterého rád cituji. Scházel se s Dalajlámou a nemyslím si, že by to ublížilo vašim obchodním vztahům s Čínou. Proto by Česko mohlo schválit, že žádný občan si nesmí koupit orgány prodávané z Číny. Přeci víte, že ve světě pořád máte etickou autoritu,“ řekl David Kilgour, který byl v roce 2010 nominovaný na Nobelovu cenu míru.

Zatím transplantační turistiku v Číně zakázal jen Izrael. Mezi klienty jsou přitom prý i klienti ze západu. David Kilgour a Ethan Gutmann budou o tématu diskutovat také ve čtvrtek večer v Knihovně Václava Havla v Praze a také jako hosté festivalu proti totalitě, zlu a násilí Mene Tekel.

Štěpán Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme