Co předmět, to příběh. Muzeum v Hirošimě ukazuje zkázu po jaderném výbuchu

Muzeum mírového památníku v Hirošimě patří v těchto dnech k nejnavštěvovanějším muzeím na světě. Představuje následky svržení první atomové bomby v dějinách lidstva, většinou předměty patřící obětem jaderného útoku, kvůli kterému jen do konce roku 1945 zemřelo až 160 tisíc lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mírový památník v Hirošimě

Mírový památník v Hirošimě | Foto: Robert Mikoláš

„Tohle je jeden z celkem čtyř depozitářů, ve kterých je uloženo na dvacet tisíc předmětů. Všechny patřily obětem jaderné exploze," ukazuje ředitel muzea, Kenji Shiga.

„Udržujeme tu stálou teplotu 20 stupňů a padesátiprocentní vlhkost,“ vysvětluje a vysunuje jeden ze šuplíků. V papíře je v něm pečlivě zabalená hliníková krabice na svačinu, která patřila jednomu z hirošimských studentů.

Krátce poté pan Shiga promítá záběry, které má možnost spatřit každý z návštěvníků. Hirošima před a po výbuchu, centrum plné přízemních domků, tramvaje na mostě a hned vedle snímek, který nelze popsat jinak než totální spoušť.

Přehrát

00:00 / 00:00

V muzeu mírového památníku v Hirošimě natáčel Robert Mikoláš

„Uplynulo už 70 let od bombardování a já chci vědět, co všechno se tehdy stalo. Všechna nová svědectví pozůstalých po obětech, pořád jen málo z nich o skutečných hrůzách promluvilo. A každý vystavený předmět představuje jeden příběh a my na žádný z nich nesmíme zapomenout," svěřuje se 29letá žena z Hirošimy, která si prohlíží nejnovější exponáty.

Stále totiž přicházejí pozůstalí a věnují Muzeu tu hodinky, jindy zase brašnu, jako třeba tu, co přinesl Susumu Keitoku. Patřila jeho staršímu sourozenci.

V Muzeu mírového památníku v Hirošimě | Foto: Robert Mikoláš

„S bráchou jsme si byli hrozně blízcí, vždycky mi pomáhal. Den před svržením atomové bomby jsme si byli zaplavat. V době výbuchu byl můj bratr Kiyoši ve škole, doma se ale objevil až večer následujícího dne, když ho přivezli."

"Byl jako omráčený, jeho pleť měla tmavě růžovou barvu a téměř neviděl. Jen křičel moje jméno a v bolestech vzpomínal, jak jsme spolu hrávali shogi (japonské šachy). Krátce na to zemřel," čte pomalým hlasem další z návštěvníků text, který je hned vedle černobílé fotografie malého kluka.

„Role muzea je jasná. I příštím generacím chceme ukázat, co mohou způsobit jaderné zbraně. A neustále jim to také připomínat, protože pokud lidstvo zapomene, tak se historie bude znovu opakovat," dodává na závěr ředitel Muzea mírového památníku Kenji Shiga.

Ředitel Muzea mírového památníku v Hirošimě Kenji Shiga | Foto: Robert Mikoláš

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme