Čtyři měsíce po nepokojích volí Kyrgyzstán parlament

Zvýšená bezpečnostní opatření budou provázet dnešní parlamentní volby v Kyrgyzstánu. Obyvatelé středoasijské země volí své zastupitele jen čtyři měsíce po etnických nepokojích, při nichž na jihu země zemřelo několik set lidí. Kyrgyzský parlament bude mít vůbec největší pravomoci ze všech zemí v postsovětském středoasijském prostoru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Kyrgyzstánu se dnes konají parlamentní volby

V Kyrgyzstánu se dnes konají parlamentní volby | Zdroj: ČTK

Necelé tři milióny kyrgyzských voličů vyberou poslance 120 členného parlamentu z celkem 29 stran.

O přechodu Kyrgyzstánu k parlamentní demokracii, jediné ve střední Asii, rozhodlo červnové referendum. To potvrdilo v čele země prezidentku Rozu Otunbajevovou, šéfku sil, které v dubnu svrhly dosavadního lídra viněného z korupce Kurmanbeka Bakijeva.

Změny omezující prezidentské pravomoci podpořil Washington, Moskva ale varovala, že nový systém může být pro Kyrgyzstán katastrofou. Ani čtyři měsíce po krvavých etnických nepokojích napětí v zemi neustává, prezidentka Otunbajevová ale odmítla možnost volby posunout s tím, že jsou naopak šancí, jak vrátit regionu stabilitu.

Lenka Kabrhelová, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme