Další představitelé Rudých Khmérů stanou před mezinárodním tribunálem

U Mezinárodního trestního tribunálu pro Kambodžu připravují další, v pořadí druhý, proces s představiteli maoistického režimu Rudých Khmérů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Následky krutovlády Rudých Khmérů

Následky krutovlády Rudých Khmérů | Foto: Michal Giboda

Za jejich vlády v druhé polovině sedmdesátých let zahynuly až dva miliony Kambodžanů, což byla tehdy asi čtvrtina kambodžské populace. Žalobci dnes oficiálně obvinili čtyři někdejší představitele: hlavního ideologa režimu Rudých Khmérů Nuon Chea, někdejšího premiéra Khieu Samphana a bývalého ministra zahraničí Ieng Sarya a jeho ženu Ieng Thirith.

„Byli to lidé, kteří stáli velmi vysoko. I když dva vůbec nejvýše postavení lidé, kteří mohli za nejvíce spáchaných zločinů, jsou po smrti. Například Khieu Samohan, nominální hlava státu, tak nemůže říkat, že tím, že nedržel hlavní mocenské otěže, nemůže za to, co se v Kambodži dělo. Není to pravda,“ uvedl zahraničněpolitický komentátor ČRo Milan Slezák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zahraničněpolitický komentátor Milan Slezák mluvil na Rádiu Česko o zločinech Polpotova režimu

Doplnil, že jde vesměs už o křehké starce kolem osmdesáti let. Dva z nich už navíc mezitím dostali v Kambodži královský nebo vládní pardon, což podle mnohých souvisí s tím, že úřady mají ve svých řadách ještě lidi, kteří byli s érou sedmdesátých let spojeni.

„Nejsilnější muž kambodžské politiky po řadu let, premiér Hun Sen je starý Rudý Khmér, který zavčasu změnil frontu odchodem do Vietnamu. Pak se vrátil zpátky do Kambodži osvobozené od Rudých Khmérů, ale do značné míry s vrcholnými rudokhmérskými představiteli. Takoví lidé pak nemají zájem, aby se všechny zločiny vyšetřily do všech podrobností,“ pokračoval Slezák.

Rudí Khmérové se podle něj inspirovali marxismem v maoistickém podání. Ale připadalo jim, že i maoisté se zastavili na půli cesty a je třeba jít ještě dál, tedy zničit města, peněžní ekonomiku, zavrhnout náboženství. Přitom vedoucí představitelé často měli klasické vzdělání z francouzských univerzit.

Pol Potovu pětiletou hrůzovládu ukončila v roce 1979 vietnamská invaze.

„Pevná vazba mezi čínskými a kambodžskými maoisty přetrvávala. Mezi tím ale zase zhoršily vztahy mezi Čínou a Vietnamem. Došlo k válce a Vietnam se upnul na Sovětský svaz . Vietnamci, zjednodušeně řečeno, si řekli, že to Číně vrátí a svrhnou Rudé Khméry. Což k potěše většiny světa udělali,“ vysvětlil zahraničněpolitický komentátor.

Všichni čtyři představitelé rudokhmérského režimu jsou obviněni z genocidy, ze zločinů proti lidskosti, z válečných zločinů, mučení a náboženské perzekuce. Proces by měl začít v polovině příštího roku. Letos v červenci byl odsouzen Kang Kek Ieu, přezdívaný Duch, někdejší velitel neblaze proslulé kambodžské věznice S-21. Tribunál ho shledal vinným ze zločinů proti lidskosti a odsoudil ho k 35 letům vězení. Odsouzený i žalobci se proti verdiktu odvolali.

Milan Slezák, Martina Mašková, Helena Berková, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme