Děla KLDR zabila dva jihokorejské vojáky. Svět útok odsoudil

Na Korejském poloostrově prudce stouplo napětí. Severní Korea totiž zaútočila na jihokorejské území a zabila dva vojáky. Dalších 18 osob utrpělo zranění. Pchjongjang přitom z vyprovokování incidentu viní Soul. Na druhé straně Jižní Korea varuje režim Kim Čong-ila, že že pokud bude pokračovat v provokaci, použije proti KLDR odvetné síly. Západ útok odsoudil a označil za nepřijatelný.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hořící jihokorejské domy po útoku KLDR

Hořící jihokorejské domy po útoku KLDR | Zdroj: ČTK


Dělostřelecké granáty dopadly na vojenskou základnu na ostrově Jon-pchjong, jihokorejští vojáci následně palbu opětovali.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci na Korejském poloostrově sleduje zpravodaj ČRo Robert Mikoláš

Soul okamžitě svolal mimořádné zasedání vlády, která incident označila za porušení dohody o příměří z roku 1953, armáda pak byla uvedena do stavu nejvyšší pohotovosti.

Přesto Pchjongjang tvrdí, že jen reagoval na jihokorejské provokace a hrozí dalšími odvetnými údery. Jihokorejský prezident I Mjong-bak už ale v takovém případě nařídil ozbrojeným silám, aby udeřily na severokorejskou raketovou základnu.

Útok navíc označil za nelidský, protože granáty byly vypáleny i do rezidenční oblasti. Mezi zraněnými jsou i civilisté.

Američané jsou připraveni Jižní Koreu bránit

Spojené státy stejně jako představitelé Rady Bezpečnosti OSN a většiny evropských států severokorejský útok ostře odsoudili. V prohlášení Bílého domu se uvádí, že Pchjongjang musí zastavit ozbrojené výpady a plně dodržovat podmínky příměří.

Američané dokonce potvrdili, že budou v případě napadení Jižní Koreu bránit. V zemi mají rozmístěných 25.000 vojáků. Rada bezpečnosti OSN pak kvůli incidentu plánuje uspořádat mimořádné zasedání, které se bude eskalací napětí na Korejské poloostrově už brzy zabývat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reakci USA na útok KLDR přiblížil ve Stalo se dnes zpravodaj Vít Pohanka

Rusko podle prohlášení ministerstva zahraničí odsuzuje jakékoli projevy síly mezi státy a vyzývá k řešení sporných otázek výlučně mírovou cestou prostřednictvím politických a diplomatických jednání.

Jak s odvoláním na představitele ruského ministerstva zahraničí informuje agentura Interfax, Moskva apeluje na obě strany, aby nedopustily další vyhrocení situace, které by mohlo vést až k vojenské konfrontaci na Korejském poloostrově.

Odlišné, ale nikoliv nečekané je stanovisko Číny. Tento spojenec Pchjongjangu totiž dnešní jasnou provokaci neodsoudil, ale pouze vyzval k udržení míru na poloostrově.

Někteří odvážní komentátoři tak za napadením dokonce vidí Peking. Ten prý takto ve spolupráci se Severokorejci reaguje na ostrou kritiku Číny přednesenou na summitu G20 americkým prezidentem Barackem Obamou.

Nejvážnější incident od Korejské války

O tom, proč dnes Severokorejci zaútočili, je možné pouze spekulovat. Mnoho pozorovatelů tvrdí, že na sebe chtějí Severokorejci upoutat pozornost Spojených států. Někdejší analytik CIA Robert Carlin ale tvrdí opak.

Přehrát

00:00 / 00:00

Koreanista Petr Bláha v Ozvěnách dne Radiožurnálu

„To bývala pravda po mnoho desetiletí. Ale já jsem toho názoru, že už to dnes neplatí. Pochybuji, že Severokorejci se snaží sledovat Spojené státy tak, jak to dělali dříve. A proto říkám, že musíme být opatrní v používání tohoto argumentu ve chvílích, kdy analyzujeme veškeré věci, které ze Severní Koreje přicházejí,“ řekl.

Přední český koreanista Petra Bláhy se domnívá, že šlo o provokaci. „Chápu to tak, že Severní Korea se snaží na sebe upoutat pozornost. Je vhodné si uvědomit i to, že dala do provozu dva tisíce centrifug na obohacení uranu, a já se domnívám, že jí tlačí Spojené státy do vyjednávání. Ovšem není možné vyloučit i to, že dochází k většímu rozkolu uvnitř severokorejského vedení a část vojenských ortodoxních sil se vymyká kontrole,“ připomněl Bláha.

Každopádně je to nejprudší ozbrojená srážka, do jaké se obě země dostaly za dlouhá desetiletí. „Pokračování Korejské války už bylo zahájeno po skoro šedesáti letech potopením jihokorejské lodi v březnu a tohle je další flagrantní porušení dohody o příměří, které pouze dočasně přerušilo Korejskou válku“ dodal koreanista.

Robert Mikoláš, Martin Hromádka, Vít Pohanka, Katarína Brezovská, Martina Hanáčková, Kateřina Procházková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme