Demokracie znamená svobodu projevu, prohlásila Su Ťij

Den po svém propuštění z domácího vězení vyzvala známá barmská disidentka a nositelka Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij tisíce stoupenců k boji o demokracii v Barmě. Byl to její první politický projev po sedmi letech. Před sídlem její politické strany, Národní ligy za demokracii, jí naslouchaly tisíce lidí. Stále panují obavy, že vládnoucí generálové mohou nechat Su Ťij kdykoli zase zatknout.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Su Ťij po sedmi letech pronesla politický projev.

Su Ťij po sedmi letech pronesla politický projev. | Zdroj: ČTK

„Demokracie znamená svobodu projevu,“ prohlásila Su Ťij k tisícům stoupenců. Jak dodala, chce spolupracovat se všemi demokratickými silami. Su Ťij se zároveň vyslovila pro přímá jednání s představiteli vojenské junty, ke kterým prý necítí nepřátelství za to, že jí zadržovali.

Někteří analytici v této souvislosti uvádějí, že nositelce Nobelovy ceny míru z roku 1991 neubrala dlouhá léta izolace na rozhodnosti. Nyní ale bude podle nich důležité, zda Su Ťij sjednotí rozdělenou opozici. Šéfové strany, která vznikla odštěpením od Národní ligy pro demokracii, už vyjádřili ochotu s ní spolupracovat, protože Su Ťij je demokratickým lídrem celé Barmy.

Dcera národního hrdiny bojujícího za nezávislost Barmy zůstává i po letech věznění populární osobností a symbolem demokracie. Su Ťij strávila v internaci s přestávkami celkem patnáct z posledních zhruba dvaceti let života.

Osvobození Su Ťij mezitím přivítala řada světových politiků. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun tento krok označil za inspiraci pro svět, zároveň ale vyzval juntu, aby propustila i zbývajících asi dva tisíce dvě stě politických vězňů.

Aun Schan Su Ťij:
Narodila se 19. června 1945 v Rangúnu v Barmě jako dcera generála Aun Schan. Vystudovala na Oxfordské univerzitě. Do Barmy se vrátila v roce 1988. V roce 1990 získala Sacharovovu cenu za svobodu myšlení, v roce 1991 Nobelovu cenu míru. Má dvě děti.

Su Ťij byla propuštěna necelý týden poté, co vojenská junta uspořádala po dvaceti letech volby, které její politické strany s přehledem vyhrály. Světové společenství i opozice v Barmě ale označuje volby za zmanipulované. Národní liga pro demokracii Su Ťij se voleb nesměla účastnit.

Pozorovatelé také tvrdí, že když byla v srpnu 2009 shledána vinnou, že porušila pravidla domácího vězení, jednalo se o zinscenované obvinění právě kvůli tomu, aby Su Ťij nemohla nijak ovlivnit letošní volby. Podle obvinění měla ve svém domě dovolit zůstat dvě noci Američanovi Johnu Yettawovi, který k ní přeplaval přes jezero.

Strana Su Ťij Národní liga pro demokracii vyhrála v roce 1990 volby, junta ale vítězství ignorovala. Nedávno musela strana dokonce podle nového volebního zákona ukončit svou činnost.


Zvětšit mapu

Robert Mikoláš, Lenka Rafaelová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme