Demonstrace v Hongkongu propukla ve střety s policií. Ta nasadila slzný plyn

Desetitisíce lidí protestují v centru Hongkongu za demokratické reformy a větší nezávislost na Číně. Policie se proti nim rozhodla použít slzný plyn a pepřový sprej. Několik desítek lidí pozatýkala. Místní vláda oznámila, že je ochotná o volebních reformách znovu jednat. Chce ale v ulicích nejdřív klid.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie proti demonstrantům v Hongkongu použila slzný plyn a pepřový sprej

Policie proti demonstrantům v Hongkongu použila slzný plyn a pepřový sprej | Zdroj: Reuters

Policie údajně dala demonstrantům ultimátum do půlnoci (osmnácti hodin našeho času), aby se rozešli do svých domovů. Jinak prý hrozí střelbou gumovými projektily. Radiožurnálu to řekl přímo jeden z účastníků protestu Mart Čen.

Desetitisíce obyvatel Hongkongu demonstrují za větší politické svobody

Číst článek

„Policie použila slzný plyn, lidé pak utekli, někteří se zranili. Já jsem teď v týlu. Nakoupil jsem zásoby vody a snažím se ji dopravit na stanici první pomoci. Jsem hned u stanice metra, ale nefunguje. Vláda ji prý zavřela, aby se k nám další nemohli přidat,“ uvedl Čen.

Přehrát

00:00 / 00:00

Desetitisíce lidí v centru Hongkongu protestují za demokratické reformy a větší nezávislost na Číně. Reportáž Viktora Daňka

Lidé se proti slznému plynu snaží bránit. Někteří na sobě mají plavecké brýle nebo roušky, další používají jako štít otevřené deštníky.

Spor se vede o volební reformu. Honkonžané budou moci v roce 2017 vůbec poprvé volit šéfa své vlády. Čína se ale svého vlivu vzdát nechce. Kandidovat budou moci jen lidé předem schválení Pekingem.

Čínská vláda prodemokratické protesty v Hong Kongu nepřímo odsoudila a vyjádřila také plnou podporu hongkongským úřadům v jejich reakci na protesty.

Policie proti demonstrantům v Hongkongu použila slzný plyn a pepřový sprej | Foto: Reuters

Jan Prokeš, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme