Desetitisíce obyvatel Hongkongu demonstrují za větší politické svobody

Desetitisíce lidí protestují v centru Hongkongu. Studenti a další demonstranti obsadili i klíčové finanční srdce této bývalé britské kolonie. Vrcholí tak týden trvající protesty proti omezování hongkongské demokracie čínskou centrální vládou v Pekingu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Desetitisíce lidí protestují v centru Hongkongu

Desetitisíce lidí protestují v centru Hongkongu | Zdroj: Reuters

„Peking nám nenabízí skutečnou demokracii. Chtějí Hongkong dálkově ovládat. A současně připravují plány jak Hongkong získat zpátky,“ protestoval finančník Edward Chin, jeden z vůdců demonstrantů proti plánu Pekingu na změny hongkongské autonomie.

Peking chce, aby do vedení někdejší britské kolonie směli kandidovat jen lidé schválení centrální čínskou vládou.

Podle demonstrantů tak Čína porušuje autonomii a demokratický systém. K jejich zachování se zavázala, když Hongkong před 17 lety převzala od Velké Británie.

Protest podporuje i honkongský milionář Jimmi Lai: „Boj je jediná věc, co teď můžeme dělat. Nemáme jinou moc. Buď budeme žít jako občané ve svobodné společnosti, nebo budeme muset žít jako zbabělci. Pokud tohle nechceme, musíme udělat alespoň to málo, co můžeme. Musíme povstat.“

Současné protesty vyvolal zásah policie, která demonstranty rozehnala pepřovým sprejem a šedesát jich zatkla.

Vláda v Honkongu je podle jejího šéfa Lijunka Čuna ochotná znovu jednat o reformách volebního systému. Zároveň ale vyzývá demonstranty, aby se rozešli.

Policie by proti demonstrantům mohla zasáhnout před pondělním otevřením finančních trhů. Lidé mají proti pepřovému spreji preventivně nasazené plavecké brýle a roušky.

Viktor Daněk, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme