Děti v nepálské Simthalí se učí mezi sutinami, výuku zanedlouho ohrozí i monzun

Dubnové devastující zemětřesení v Nepálu poškodilo nebo zcela zničilo asi tři čtvrtě milionu domů. Zkáza se nevyhnula ani tisícům školních tříd. Život jde ale dál a nepálští školáci se znovu vrátili do školních lavic. Často ale v provizorních podmínkách. Jako například ve vesnici Simthalí, na jejíž obnovu vyhlásil Český rozhlas sbírku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V nepálské vesnici Simthálí spadla asi čtvrtina domů, další jsou poničené

V nepálské vesnici Simthálí spadla asi čtvrtina domů, další jsou poničené | Foto: Jaromír Marek | Zdroj: Český rozhlas

Škola má dvě třídy, jedna zůstala téměř zachovaná, druhá se zhroutila a zůstala jen plechová střecha.

I tak se ale děti uvnitř učí, přestože na školní zdi je připevněn červený terč, který upozorňuje, že objekt nelze využívat. Tady ale nemají žádnou jinou možnost.

„Je to nebezpečné a pro výuku zcela nevhodné, ale nemáme jinou možnost. Venku před školou je velké horko a spousta prachu,“ omlouvá se ředitel školy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Děti v nepálské Simthálí se učí v provizorních podmínkách. Přesvědčil se o tom zvláštní zpravodaj Jaromír Marek

Zatímco uvnitř se odehrává výuka, muži z vesnice rozebírají zbořené zdivo. Obě školní třídy mají nanejvýš dvě stěny. Provalenou zdí jsou vidět okolní kopce a políčka. Tudy taky bude nejspíš pršet, až zanedlouho začnou monzunové deště.

„Učím už 18 let a něco takového jsem ještě nezažil. Budeme mít zpoždění ve výuce, možná část látky vypustíme, ale to hlavní probrat musíme,“ svěřuje se vyučující.

Učitel stojí u tabule a přednáší žákům. Mezi ním a studenty je ale hromada sutin a kamenů, jak se příčka předělující třídu zhroutila a zavalila lavice v prvních řadách.

Ředitel školy nepřipouští, že by se výuka v letošním roce nestihla. Jen se budou muset vypustit prázdniny a školní volno.

Lidé mohou na pomoc Nepálu dál přispívat, a to na účet 200 9999 200/0300, nebo posílat DMS ve tvaru DMS PRONEPAL na číslo 87 777. Jedna DMS stojí 30 korun, obdarovaný obdrží 28,50. Ve sbírce se vybralo již více než 9 milionů korun.

Zemětřesení způsobilo, že školní výuka začala o šest týdnů později, než měla. Jakoby u nás začal školní rok až v polovině října. V Nepálu začíná výuka v polovině dubna, první zemětřesení přišlo 25. dubna. Výuka, která tak začala, hned zase skončila.

Zatímco malí žáci netuší, co je čeká - mlčí, nebo se plaše usmívají - student posledního ročníku má jasno.

„Zemětřesení přišlo v nevhodný čas, ztratili jsme hodně času a zkoušky se blíží,“ říká. Příští rok v dubnu, až skončí školní rok, by prý chtěl jít studovat střední školu do Káthmándú.

Do té doby ale ještě bude sedět ve své staré polorozbořené škole. Až příští týden přijde monzun, přestěhují se žáci do stanu. Pokud ovšem z pět hodin vzdáleného Káthmándú včas dorazí.

V nepálské vesnici Simthálí spadla asi čtvrtina domů, další jsou poničené | Foto: Jaromír Marek

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme