Do Číny začala proudit ruská ropa

Rusko začalo dodávat ropu do Číny. Podle dohody uzavřené v roce 2009 bude Moskva dodávat Pekingu ropu po dobu 20 let a za to získá úvěr v hodnotě 25 miliard dolarů. Symbolického zahájení provozu se na podzim zúčastnili prezidenti obou zemí, Dmitrij Medveděv a Chu Ťin-tao. Vybudování prvního rusko-čínského ropovodu je také vnímáno jako potvrzení zlepšení vztahů mezi Moskvou a Pekingem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ropná pole

Ropná pole | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Ropovod dlouhý přes 3600 kilometrů vede ze Sibiře do rafinérií v Ta-čchingu. Zprovozněn byl po dvouměsíčním testování a ročně může dodávat až 30 milionů tun strategické suroviny, na které je čínská ekonomika závislá.

Dohoda mezi největším producentem ropy na světě a největším spotřebitelem energie zároveň otevírá Rusku další trhy ve východní Asii, Pekingu pak dává jistotu při zajišťování rostoucí spotřeby.

Na druhé straně se ale obě země stále nemohou dohodnout na dodávkách zemního plynu, kterého Moskva nabízí až 70 miliard metrů krychlových ročně, Peking však požaduje snížení jeho ceny.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme