Drama rukojmí v Manile skončilo. Nejméně 7 turistů je mrtvých

Zásah policie ukončil více než desetihodinové drama uneseného autobusu ve filipínské Manile. Útočník, který v dopoledních hodinách zadržel 25 cestujících, byl zabit poté, co sám zastřelil nejméně sedm hongkongských turistů. Dalších osm osob utrpělo zranění, z toho dvě se nacházejí v kritickém stavu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Filipínští policisté zneškodnili únosce hongkongských turistů

Filipínští policisté zneškodnili únosce hongkongských turistů | Zdroj: ČTK

Příslušníci zásahové jednotky na autobus zaútočili poté, co se uvnitř ozvala střelba. Pětapadesátiletý bývalý policista Rolando Mendoza zabil několik rukojmí, než byl sám zneškodněn.

Únosem se dožadoval znovupřijetí do policejního sboru, odkud byl v roce 2008 propuštěn kvůli páchání trestné činnosti. On sám totiž vinu popíral a požadoval řádné vyšetření celého případu.

Drama trvalo od 10 hodin ráno, kdy Mendoza vyzbrojený automatickou puškou autobus obsadil u parku nedaleko historické části metropole. V průběhu vyjednávání propustil devět lidí včetně dětí, k další dohodě ale nedošlo. Hongkongské úřady nyní všem postiženým slibují maximální pomoc.

„Pomůžeme je dopravit bezpečně a co nejrychleji domů,“ prohlásil hongkongský ministr pro bezpečnost Ambrose Lee. Vláda bývalé britské kolonie také vyšle do Manily dvě zvláštní letadla s rodinnými příslušníky zadržovaných turistů. Zároveň vydala varování před cestami na Filipíny.

Filipínská policie zatkla také bratra únosce autobusu v Manile. Je jím vysoký policejní úředník a zatím není jasné, jaké vztahy mezi ním a útočníkem panovaly. Muže přitom přizvalo vyjednávací komando na místo činu.

Robert Mikoláš, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme