Drama unesených turistů na Filipínách trvá

Na Filipínách drží jako rukojmí 25 turistů, většinou z Hong Kongu. Policie s únoscem, kterým je mimochodem jejich propuštěný kolega, vyjednává. Celé drama vysílá živě i filipínská televize.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

unesený autobus v Manile

unesený autobus v Manile | Zdroj: ČTK

Muž identifikovaný jako Rolando Mendoza zadržel autobus s turisty dnes ráno, v blízkosti manilského parku, tedy nedaleko historické části Manily. V blízkosti se ale nachází i velvyslanectví Spojených států a řada hotelů.

Dosavadní vyjednávání s únoscem vyzbrojeným automatickou puškou M-16 zatím vedlo jen k tomu, že únosce propustil sedm turistů, z toho tři děti a staršího muže, a také jednoho Filipínce. V autobuse tak stále zůstává 17 lidí.

Na místě mají být i zástupci čínské ambasády, okolo autobusu jsou pochopitelně i ostřelovači, zatím ale nemuseli zasáhnout. Podle některých informací může vše trvat ještě řadu hodin, mimochodem turisté měli dnes večer odletět zpět do Hong Kongu..

Bývalý policista se dožaduje, aby byl přijat zpět k policii a aby byl znovu projednán jeho případ. V r. 2008 byl totiž propuštěn poté, co se údajně zapletl do obchodu s drogami a vydírání. Jeho bratr, mimochodem vysoký policejní důstojník se za něho postavil, prý se nekonal žádný řádný proces a jeho nucený odchod byl nespravedlivý.

S únoscem se zatím daří udržovat kontakt jak pomocí vzkazů nalepovaných na sklo, v jednu chvíli s ním policisté i přímo mluvili přes okénko řidiče, tak i prostřednictvím smsek. Podle jedné ze zpráv mělo ke skutečnému vyjednávání dojít v odpoledních hodinách, co tím ale propuštěný policista myslel, se můžeme jen dohadovat.

Zatím k ničemu vážnějšímu, třeba že by přímo ohrožoval životy rukojmí, nedošlo. Příslušníci bezpečnostních sil už také dopravili zadržovaným turistům potraviny a dotankovali autobus, protože jeho motory musí běžet, aby fungovala klimatizace. V Manile je totiž 32 stupňů ve stínu.

Milan Kopp, Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme