Exkluzivní rozhovor s manželkou vězněného laureáta Nobelovy ceny míru

Manželka vězněného nositele Nobelovy ceny míru věří, že jí úřady brzy propustí z domácího vězení a bude si moci ocenění v Norsku osobně převzít.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Liou Sia, manželka letošního nositele Nobelovy ceny za mír

Liou Sia, manželka letošního nositele Nobelovy ceny za mír | Zdroj: ČTK

Exkluzivní rozhovor s Liou Sia natočil zpravodaj Českého rozhlasu v Číně Robert Mikoláš:

Přehrát

00:00 / 00:00

Liou Sia, manželka vězněného laureáta Nobelovy ceny za mír, poskytla rozhovor Českému rozhlasu

Byt vězněného aktivisty a jeho ženy je od pátku přísně hlídán tajnými policisty i ochrankou. Dovnitř se zatím marně snažili dostat i diplomaté z Austrálie či Evropské unie přicházející s blahopřáním, mimochodem i od šéfa Evropské komise Barrosa. K výzvě za umožnění volného pohybu pro manželku čerstvého nositele Nobelovy ceny míru proto Peking vyzývají i Spojené státy. Liou Sia však stále zůstává pod zámkem, přesto jí úřady dnes alespoň odblokovaly mobilní telefon:

„Nemohu jít ven, nemohu nikoho navštívit, natož odjet z Číny do zahraničí. Jsem si ale jistá, že toto období nebude trvat dlouho a snad už brzy budu moci vyjít z bytu. Zatím ale není možné spatřit ani žádné přátele ani novináře. Snad to však nebude trvat dlouho,“ svěřuje se Liou Sia v telefonickém rozhovoru pro Český rozhlas.

Jak ale dodává, je šťastná, že mohla aspoň na chvíli spatřit svého manžela odpykávajícího si 11letý trest odnětí svobody ve vězení v městě Ťin-čou vzdáleném asi 500 km od Pekingu:

„Navštívila jsem ho v neděli a myslím, že byl udělením Nobelovy ceny docela překvapen. Jak ale řekl, ocenění patří všem, co zemřeli 4.června 1989 na náměstí Ťien-an-men po zásahu čínské armády. Tehdy byl úplně zničený z toho, kolik nevinných lidí zahynulo. A když jsem s ním o tom mluvila, plakal,“ líčí výjimečné okamžiky Liou Sia, která se za Liou Siao-poa provdala v roce 1996, kdy si odpykával trest v převýchovném táboře.

Přátelé i ostatní čínští disidenti jí často označují jako nejdůležitější komunikační spojkou s okolním světem a dvojnásob to platí nyní, po udělení Nobelovy ceny míru, kdy komunistický režim rozpoutal doslova hysterickou kampaň nejen proti jejímu muži, ale i Západu, který se prý proti Číně spiknul.

Vládu Čínské lidové republiky však o propuštění vězněného aktivisty žádají nejen evropské země či Spojené státy, ale třeba i Tchajwan, ocenění Liou Siao-poa pak přivítal i generální tajemní OSN Pan Ki-mun. A svět v této souvislosti čeká na odpověď, kdo si v prosinci Nobelovu cenu míru převezme:

„Liou Siao-po mne pověřil, abych si cenu vyzvedla já. Nejsem si však jistá, zda budu moci do Osla jet, nebo ne, tedy jestli mi to čínská vláda umožní. V tuto chvíli prostě zůstávám zavřená doma a do ciziny nemohu vycestovat. Jestli tedy skutečně do Norska pojedu, to vážně netuším a nevím ani, kdy mne úřady pustí z bytu. Ale hrozně moc si přeji cenu jménem mého muže převzít,“ vyjadřuje největší současné přání 50tiletá Liou Sia, křehká, ale statečná žena, díky které se teď celý svět dozvídá aspoň něco málo o letošním nositeli Nobelovy ceny míru, mimochodem vůbec prvním Číňanovi, který jí získal. Dalajlámu totiž mezi občany ČLR počítat nelze."

Liou Sia neskrývá dojetí a je vděčná i za to, že její slova lidé za hranicemi Číny vůbec mohou slyšet. Podpora mezinárodního společenství a zároveň tlak na vládu v Pekingu jsou prý tím nejlepším oceněním:

„Chtěla bych poděkovat vaší vládě i za možnost vyjádřit se k tomu, co cítím a v jaké situaci se nacházím. Děkuji také panu Václavu Havlovi,“ uzavřela Liou Sia.

Kdo převezme Nobelovu cenu?

Trest jedenácti let odnětí svobody dostal Liou Siao-po za autorství Charty 08 vyzývající k demokratizaci čínské společnosti, přitom ale vše, co požadoval, už de facto garantuje čínská ústava.

Přehrát

00:00 / 00:00

Exkluzivní rozhovor s Liou Sia natočil zpravodaj Českého rozhlasu v Číně Robert Mikoláš

Peking se nyní snaží ukázat, že je sám obětí předsudků a spiknutí Západu, Liou Siao-poa pak označuje za kriminálníka, tedy že byl odsouzen v řádném procesu. Čínská vláda tak opět hraje na nacionalistickou kartu a její ostrá slova, například označení udělení Nobelovy ceny míru Liou Siao-poovi za útok proti jejímu zřízení, jsou určena spíše domácímu publiku.

Podle východoasijského zpravodaje Českého rozhlasu Roberta Mikoláše je šance, si manželka vězněného aktivisty Nobelovu cenu míru 10.prosince převezme osobně malá. Nyní se však nemůže z bytu hnout bez eskorty, policisté také pečlivě střeží, aby se nikdo nepovolaný, tedy novináři či dokonce diplomaté včetně zástupců Evropské unie k ní nedostali.

„K určitému uvolnění nejpřísnějšího režimu ale přeci jen došlo, o čemž svědčí i odblokování jejího mobilního telefonu, respektive to, že ho dostala zpět, zároveň prý její manžel dostává ve vězení lepší jídlo,“ říká Mikoláš.

Liou Sia pak v koutku duše doufá, že by do Osla nakonec mohl jet i Liou Siao-po. Nyní se totiž podrobuje testům, panuje prý u něho podezření, že je nakažen žloutenkou typu B, což by trošku uvolnilo ruce i vládě v Pekingu, která by ho mohla propustit ze zdravotních důvodů.

„Ale nepředbíhejme, realita je zatím zcela jiná, i když Čínu dnes k uvolnění pohybu Liou Sia vyzvaly prostřednictvím ambasády v Pekingu i Spojené státy,“ dodává Mikoláš.

Milan Kopp, Robert Mikoláš, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme