Exploze v rodném městě filipínského prezidenta zabila nejméně 12 lidí. Duterte vyvázl bez zranění

K výbuchu na tržišti v rodném městě filipínského prezidenta Rodriga Duterteho došlo v pátek večer. Podle úřadů při něm zemřelo 12 lidí, desítky dalších utrpěly zranění. Příčina výbuchu ale zatím není známa. Prezident Duterte je podle jeho syna, starosty zasaženého města, v pořádku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záběr z místa výbuchu ve filipínském městě Davao

Záběr z místa výbuchu ve filipínském městě Davao | Zdroj: Reuters

K výbuchu došlo na tržišti v městě Davao v jižní části Filipín nedaleko hotelu, který filipínský prezident často navštěvuje. Podle policie bylo nejméně 30 lidí odvezeno do nemocnice.

Prezidentův mluvčí Ernesto Abella popsal výbuch pro filipínskou CNN jako „nespecifikovatelnou explozi“. „Nic okolo toho není jasné, ale má to za následek smrt deseti lidí, nejméně deseti, a zranění dalších 60,“ uvedl Abella.

Prezidentův syn Paolo Duterte agentuře Reuters řekl, že jeho otec byl od místa výbuchu daleko. Dodal také, že zemřelo pět mužů a pět žen. Rodrigo Duterte podle informací policie odjel na místo výbuchu.

Rodrigo Duterte je v městě Davao velmi oblíbený. To je způsobeno mimo jiné tím, že byl tamním starostou přes 22 let do chvíle, než byl v květnu zvolen prezidentem.

Filipínský prezident během pátku ještě před výbuchem odmítl fámy o tom, že by na něj měl být chystán atentát. Podle něj se takové výhružky daly očekávat. K odpovědnosti za explozi se zatím nikdo nepřihlásil.

Prezident Duterte, který do úřadu nastoupil na konci června, je znám hlavně kvůli svému nekompromisnímu postoji vůči drogovým zločinům v zemi.

Podle agentury Reuters bylo od jeho vlády zabito už na 1800 lidí v souvislosti s drogami. V červenci drogové podsvětí údajně založilo fond, do kterého už narkomafie poslala přes 20 miliónů amerických dolarů. Kdo prezidenta zavraždí, tomu peníze vyplatí.

Duterte reagoval na tyto informace s úsměvem. A prohlásil, že hru přijímá. Buď prý on zabije drogové krále, nebo oni jeho.

Dominika Píhová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme