Filipínský prezident zkritizoval OSN. Je k ničemu, možná vystoupíme, pohrozil

Filipíny by mohly vystoupit z Organizace spojených národů. Pohrozil tím tamní prezident Rodrigo Duterte. V reakci na kritiku ze strany OSN také naznačil, že by se spolu s Čínou a africkými státy mohl pokusit o vytvoření organizace, která by fungovala jako alternativa ke Spojeným národům. Ty podle Duterteho selhávají v plnění svých úkolů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

71letý filipínský prezident Rodrigo Duterte slibuje do půl roku v zemi drasticky snížit kriminalitu

71letý filipínský prezident Rodrigo Duterte slibuje do půl roku v zemi drasticky snížit kriminalitu | Zdroj: Reuters

OSN je podle Duterteho k ničemu. Kdyby organizace plnila svůj mandát, měla by podle Duterteho zastavit hlad i války ve světě.

Filipínský prezident organizaci v projevu plném urážek a nadávek obvinil konkrétně ze selhání v boji proti terorismu a ukončení bojů v Sýrii nebo Iráku.

Odpověděl tak na nedávnou kritiku Spojených národů za příliš tvrdý a krvavý boj tamních úřadů proti organizovanému zločinu. Tamní úřady od letošního května zabily asi 900 lidí, které podezíraly z pašování z drog. Mnohé případy OSN označila za takzvané mimosoudní zabití, které je v rozporu s mezinárodním právem i základními lidskými právy a svobodami.

Duterte se prezidentem stal po květnových volbách. V nich uspěl mimo jiné díky nekompromisní rétorice. Sliboval například, že se do půl roku vypořádá s organizovaným zločinem a obnoví trest smrti. A to i přes odpor katolické církve, která má v zemi velký vliv.

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme