Filipíny paralyzuje tajfun Koppu. Úřady ruší lety a nefunguje elektřina

Desetitisíce obyvatel Filipín opouštějí své domovy. Na souostroví totiž zamířil mohutný tajfun Koppu. Úřady zrušily i řadu vnitrostátních letů a musely už také doporučit evakuaci na největším ostrově Luzon, na který tajfun udeřil v sobotu večer středoevropského času. Zatím nejsou hlášeny žádné oběti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dům v Manile poničený silným větrem, který doprovází tajfun Koppu

Dům v Manile poničený silným větrem, který doprovází tajfun Koppu | Zdroj: Reuters

„Musel jsem zajistit venkovní nábytek a vzít zvířata dovnitř. Jsme uvnitř a čekáme, co se bude dít. Na pobřeží udeřily mimořádně velké vlny, některé obce byly evakuovány. Místní vláda vyhlásila výstražný signál číslo čtyři a to je docela vážné,“ popsal BBC jeden z obyvatel ostrova.

Vesnice na pobřeží Luzonu obcházeli vojáci s megafony a vyzývali obyvatele, aby utekli do bezpečí. Na ostrově už několik hodin hustě prší a vane silný vítr. Nefunguje elektřina, takže obyvatelé mají i špatný přístup k novým informacím.

Na Filipínách je teď sice pravidelné období dešťů a tajfunů, Koppu je ale výjimečný. Pohybuje se dost pomalu, přestože ho provází silný vítr, který má v poryvech až 210 kilometrů za hodinu a poráží stromy i elektrická vedení. I kvůli tomu se záchranáři nemůžou dostat do odlehlejších oblastí.

Oko bouře se však pohybuje rychlostí jen tři kilometry za hodinu. Podle předpovědí by tak Koppu mohl přinést až tři dny intenzivních dešťů, záplav nebo sesuvů půdy.

V listopadu to budou dva roky, kdy Filipíny zasáhl jeden z nejsilnějších tajfunů za poslední roky – Hayian. Na Filipínách při něm zemřelo zhruba 8000 lidí a miliony obyvatel přišly o své domovy. Hayian nejvíce zasáhl město Tacloban, které se z přírodní katastrofy stále vzpamatovává.

Simona Bartošová, Petra Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme