Fotbalisty KLDR pranýřovali. Hrozí jim i pracovní tábory

Velké veřejné potupy se dočkal tým Severní Koreje po debaklu z mistrovství, kam se Severokorejci probojovali po druhé v historii po dlouhých 44 letech. Na šampionátu prohráli všechny tři zápasy v základní skupině.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Památník Korejské strany práce, Pchjongjang

Památník Korejské strany práce, Pchjongjang | Foto: Velvyslanectví ČR v Pchjongjangu

Nejprve přišlo pranýřování před zraky funkcionářů i sportovní veřejnosti, ale také diváků u televizních obrazovek. Přišla kritika výkonů jednotlivých fotbalistů, poté pokání samotných hráčů a nakonec i týmové odsouzení chyb trenéra, který, už v té době zbavený komunistické knížky, pracoval na jedné ze staveb v metropoli Pchjongjangu.

Teatrální podívaná si vskutku nezadala s podobným odsouzením severokorejských sportovců v minulosti. Očekávání bylo příliš veliké a navíc šlo o nejvyšší státní zájem. Fotbalisté ovšem rozkazy nesplnili a museli být potrestáni. Veřejné hanbě unikli jen dva hráči žijící v Japonsku.

Přehrát

00:00 / 00:00

O exemplárním potrestání Severokorejských fotbalistů mluvil v Ozvěnách dne Robert Mikoláš

Výkon severokorejských fotbalistů údajně pobouřil nejmladšího syna diktátora Kim Čong-ila. Jde ale jen o zprostředkované informace. Kim Čong-wua měl rozzuřit výsledek posledního zápasu v základní skupině s Portugalskem, kdy Severokorejci prohráli vysoko 0:7.

Hráče nejspíš čeká vězení nebo pracovní tábory

Rady do tohoto utkání jim prý dával sám Kim Čong-il. Jeho syn a pravděpodobného nový vůdce KLDR, Kim Čong-wu, fotbalisty před šampionátem osobně v jejich tréninkovém centru navštívil. Výkonem v Jihoafrické republice ale měli zradit jeho důvěru.

Otázkou nyní je, jak hráči nyní skončí. Jde totiž vesměs o vojáky, a to včetně trenéra. Komunistický režim navíc už v minulosti často posílal neúspěšné sportovce za trest do vězení či pracovních táborů, a tak historickou účast Severokorejců na MS bude v budoucnu zřejmě připomínat jen série známek, kterou KLDR u této příležitosti vydala.

Robert Mikoláš, Veronika Sedláčková, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme