Gruzie věří v odchod ruských vojáků ze svého území

Gruzie doufá, že ruští vojáci v dohledné době opustí její okupované území. Rusko obsadilo gruzínské oblasti Abcházie a Jižní Osetie předloni v létě. Invaze ruské armády následovala potom, co se Gruzie pokusila silou zastavit separatistické tendence v obou oblastech. Část zemí Evropské unie dává Gruzii plnou podporu v jejím střetu s Ruskem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Historii tu vidíme ze všech stran ( mezi kostely ve Tbilisi )

Historii tu vidíme ze všech stran ( mezi kostely ve Tbilisi ) | Foto: flyer

Evropská unie jako celek uznává územní celistvost Gruzie. Separatistické regiony Abcházie a Jižní Osetie jsou tak stále Gruzií a na jeho obyvatele se budou vztahovat výhody z asociační dohody, kterou začíná Brusel s Tbilisi dojednávat.

Situace v Gruzii je tématem jednání ministrů zahraničí evropské sedmadvacítky v Lucemburku. Před ním se šéfové diplomacií části unijních zemí sešli s gruzínským ministrem Grigolem Vašadzem na českém velvyslanectví. Vyslechli si gruzínská očekávání od Unie. Podle Vašadzeho není v diplomacii nic účinnější než trpělivý a soustavný tlak.

„Nikdo nečekal, že Rusové odejdou z Afghánistánu nebo Střední a Východní Evropy. Ale oni odešli. Opustí také Gruzii. Přesvědčí je k tomu Evropská unie a Spojené státy,“ věří gruzínský ministr.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme