Horníci v zasypaném novozélandském dole jsou zřejmě po smrti

Nový Zéland zasáhla jedna z největších tragédií v historii. Všech 29 horníků zavalených po páteční explozi je zřejmě po smrti. Jejich šance na přežití zmařil už druhý výbuch v dole.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pike River Coal - důl na Novém Zélandu

Pike River Coal - důl na Novém Zélandu | Zdroj: ČTK

Další silná exploze důlního plynu nastala před třetí hodinou ráno SEČ. Podle velitele záchranných operací byl výbuch tak silný, že ho nemohl nikdo přežít.

Na místo neštěstí zítra zamíří i novozélandský premiér John Key, který se chce setkat s rodinami havířů. Už dnes jim ale vyjádřil soustrast.

„Je to národní tragédie. Nový Zéland je malá země. Země, kde se staráme jeden o druhého. Ztráta tolika bratří je proto velkou ranou. Dnes všichni Novozélanďané pro tyto muže truchlí. Je to den národního smutku,“ prohlásil Key.

Do země také míří kondolence z různých částí světa, včetně Austrálie či Británie. Policejní vyšetřování příčin tragédie začne ve čtvrtek.

Po páteční explozi se podařilo z dolu na západě novozélandského Jižního ostrova dostat jen dvěma lidem. Horníci, kteří podle všeho zahynuli, byli ve věku od 17 do 62 let.

Ve skupině 29 mužů bylo 24 Novozélanďanů, dva Australané, dva Britové a jeden Jihoafričan. Záchranářům se po celou dobu nepodařilo navázat s nimi spojení.

Martin Hromádka, Lubica Bergmanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme