Indii čeká rozsáhlá stávka odborů. Dotkne se bank, telekomunikací i veřejné dopravy

Odbory v Indii dnes zahájí rozsáhlou stávku. Tvrdí, že letošní stávka bude větší než v září minulého roku. Podle indického tisku se jí může účastnit až 180 milionů zaměstnanců. Lidé protestují proti sociální politice vlády, která odmítá zvednout minimální mzdy a penze na požadovanou úroveň.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Indie, Nové Dillí. Demonstrace proti propuštění muže, který se v roce 2012 jako nezletilý podílel na mučení a znásilnění dívky

Indie, Nové Dillí. Demonstrace proti propuštění muže, který se v roce 2012 jako nezletilý podílel na mučení a znásilnění dívky | Zdroj: Reuters

Stávky se účastní několik odborových organizací a připojí se k ní i zaměstnanci šesti státních bank. Zavřené zůstávají školy, veřejná doprava v některých velkých městech, jako je Dillí, se zastaví.

Stávka také částečně naruší domácí i mezinárodní leteckou dopravu v Indii a také výrobu v řadě podniků a továren. V provozu naopak zůstanou například nemocnice, železnice a soukromé bankovní instituce.

Ve městě Kochi musela policie zasáhnout poté, co demonstranti zaútočili na vozidla Call Taxi, která přijela vyzvednout cestující na železniční stanici.

Odborům vadí návrh vlády, která chce zvýšit platy jen o dvacet procent na 12 tisíc rupií. Pracovníci požadují nejméně 18 tisíc rupií a také plošné zvýšení důchodu na 3 tisíce rupií.

Matěj Štýs Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme