Indonésie chce tišší volání muezzinů, svolávání k modlitbě je prý příliš hlasité

Hlas muezzina svolávajícího k modlitbě nerozlučně patří k životu obyvatel islámských zemí. Často je ale příliš hlasité, a to zejména nyní, v období ramadánu. Nejlidnatější muslimská země světa Indonésie proto hledá způsob, jak je ztišit a vyhovět tak občanům, kteří žijí v okolí mešit a stěžují si na příliš velký hluk.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Minaret, ilustrační foto

Minaret, ilustrační foto | Foto: stock exchange, Uživatel: aljabak

Pětkrát denně svolávají muezzini věřící k modlitbě. Jejich hlas se line z reproduktorů na minaretech a rozléhá se po okolí, od Acehu na západě až po provincii Papua na východě země.

V současnosti funguje v Indonésii na 800 tisíc mešit, hlavně ve velkých městech se ale mnohé z nich často předhánějí v tom, která bude hlasitější.

Přehrát

00:00 / 00:00

Proč si v Indonésii stěžují na volání muezzinů, zjišťoval zpravodaj Robert Mikoláš

Zejména pak v období postního měsíce ramadánu, který letos trvá od poloviny června do poloviny července, se tak doslova přeřvávají a někdy navíc začínají ještě dříve, než je obvyklé, tedy před čtvrtou hodinou ranní.

A to se mnoha obyvatelům více než 230milionové Indonésie, z nichž 87 procent tvoří právě muslimové, nelíbí.

Situaci řeší i viceprezident

Do sporu se tedy vložil viceprezident Jusuf Kalla, který stojí i v čele skupiny sdružující řadu indonéských mešit. Z jeho iniciativy vznikl tým, který zjišťuje, kde je svolávání k modlitbě příliš hlasité, a navrhuje řešení.

Vychází zároveň z poznatků, které už v uplynulých měsících zjistila asi stovka techniků. A ti potvrzují, že na řadě míst není kvůli přílišnému hluku muezzinovi ani rozumět.

Podle Kally je potřeba zajistit nejen klid obyvatel, ale také co nejsrozumitelnější a nejmelodičtější hlas. Jeho plán má ovšem háček, musí se totiž dohodnout s nejvyššími islámskými autoritami v zemi a získat jejich souhlas.

I tak ale viceprezidentův mluvčí přiznává, že kvůli velkému množství mešit nebude splnění tohoto úkolu jednoduché. I proto Jakarta vyzývá nejvyšší duchovní, aby v této záležitosti vyhlásili fatwu.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme