Indonésie i přes protesty popravila 8 lidí za pašování drog. Včetně sedmi cizinců

Indonésie dnes popravila osm lidí za pašování drog. Včetně sedmi cizinců. Šlo o dva Australany, čtyři Nigerijce a Brazilce. Odsouzence zastřelily popravčí čety kolem 19.25 hodin našeho času. Podle indonéských médií byla nečekaně ušetřena odsouzená Filipínka poté, co se vzdala úřadům žena, která ji pro pašování drog naverbovala.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Indonéský prezident Widodo (dole uprostřed) nevyhověl mezinárodním protestům a neodvrátil poravy pašeráků drog (archivní foto)

Indonéský prezident Widodo (dole uprostřed) nevyhověl mezinárodním protestům a neodvrátil poravy pašeráků drog (archivní foto) | Zdroj: Reuters

Indonésie tak nevyslyšela žádosti mezinárodního společenství. Za zmírnění trestu se přimlouvali i prezident Francie François Hollande nebo generální tajemník OSN Pan Ki-mun.

Podle indonéského prezidenta Widoda si ale drogoví dealeři a pašeráci omamných látek milost nezaslouží. Jak prohlásil, svět by měl věnovat více pozornosti obětem, tedy drogově závislým, než pašerákům.

Příbuzní odsouzených včetně mladého Australana, který se ve vězení v pondělí oženil, přitom do poslední chvíle věřili v zázrak.

Skupinu, v níž byli i obyvatelé z Francie, Ghany, Filipín a Nigérie, zatkla policie na indonéském ostrově Bali už v dubnu 2005, když se její členové snažili do Austrálie propašovat přes osm kilogramů heroinu.

Jakartu přitom na ně upozornily australské úřady. V indonéských celách smrti čeká na popravu dalších téměř 140 lidí, z toho třetinu tvoří cizinci.

Robert Mikoláš, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme