Indonéští záchranáři vyprostili z moře tři těla obětí havárie letounu AirAsia

Indonéská vojenská loď, která dorazila na místo pádu letadla Indonesia AirAsia, už prý z vody vytáhla tři těla obětí. Identitu trosek letounu nalezených v moři u ostrova Borneo předtím potvrdil šéf indonéského úřadu civilního letectví. Letadlo se 162 lidmi na palubě se pohřešovalo od noci ze soboty na neděli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příbuzní pasažérů tragického letu se na letišti v Surabaji dozvěděli o nálezu trosek letounu

Příbuzní pasažérů tragického letu se na letišti v Surabaji dozvěděli o nálezu trosek letounu | Zdroj: Reuters

Společnost AirAsia definitivně potvrdila, že nalezené trosky pocházejí ze ztraceného Airbusu. Konkrétně má jít o bílé a oranžové kusy, identifikované jako dveře a bezpečnostní skluzavka.

Našly se tam údajně i kyslíkové masky. Vrtulník už je dopravil na indonéskou pevninu. Blízko trosek prý záchranáři spatřili pod hladinou stín, který by mohl být trup letadla.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nálezu trosek stroje společnosti AirAsia mluvila Tea Parkanová

Zbytky letadla záchranné týmy objevily v Jávském moři asi 160 kilometrů jižně od města Pangkalan Bun, které leží na jihozápadě ostrova Borneo.

Televizní záběry trosek a jednoho těla plovoucího na hladině viděla i víc než stovka příbuzných a přátel pohřešovaných lidí, kteří čekali na zprávy na letišti v Surabaji. Shromážděné utěšoval i místní starosta.

Indonéský prezident Joko Widodo slíbil, že po rozednění bude pokračovat co nejrychlejší evakuace obětí a hledání trupu letadla. Akci komplikuje mlha a vlnobití v oblasti.

„Požádal jsem všechny jednotky o společnou operaci s úkolem najít pasažéry, posádku a letadlo. Prioritou je evakuace obětí," prohlásil prezident.

Příčinou neštěstí byla patrně bouře

Do hledání se zapojily nejen asijské země z regionu, ale také Francie, Austrálie či USA. Pátrání se zpočátku soustředilo na mořskou hladinu podél plánované trasy letu nad Jávským mořem, dnes se ale záchranáři zaměřili právě i na oblast blíže indonéské části ostrova Borneo.

Pohřešovaný letoun Airbus A320-200 měl palivo jen na dvě hodiny letu. Bylo v něm 155 cestujících a sedmičlenná posádka. V ní bylo šest Indonésanů a jeden Francouz; na seznamu cestujících jsou hlavně Indonésané, tři Jihokorejci, a po jednom občanovi Singapuru, Malajsie a Británie. Kromě 138 dospělých bylo na palubě 17 dětí.
Pramen: ČTK

Kontrolní věž v Jakartě s letadlem ztratila kontakt v neděli v 00.18 SEČ, tedy 43 minut po startu. Pilot se prý naposledy přihlásil v 00.12 SEČ. Letěl ve výšce 9,8 kilometru a žádal o povolení vystoupit do výšky 11,6 kilometru.

Podle letového dispečinku AirNav Indonesia pilot žádost nezdůvodnil, údajně to podle některých informací bylo kvůli bouři.

Letová kontrola stroji povolila vystoupat jen zhruba do výšky 10,4 kilometru, neboť na původně žádané letové hladině byl jiný stroj aerolinek AirAsia.

Této velké společnosti, která působí v několika státech jihovýchodní Asie, se dosud fatální nehody vyhýbaly. Dnes mělo shodou okolností problémy jedno z jejích letadel, které vyjelo na Filipínách mimo ranvej.

Pátrači po zmizelém indonéském letadle objevili u Sumatry stoupající dým

Číst článek

Pátrání po troskách zmizelého stroje pokračuje v několika zónách | Foto: Reuters

Zvětšit mapu

ČTK, Jan Prokeš, mkp, Michaela Vydrová, Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme