Indové prchají před bouří, Japonsko se připravuje na tajfun

Nejméně dva lidé zemřeli v důsledku špatného počasí, které do Indie přinesl cyklon Hudhud. Kvůli hustému dešti a silnému větru indické úřady evakuovaly z pobřeží kolem tří set tisíc lidí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cyklón Yasi na snímku z japonské družice MTSAT-2

Cyklón Yasi na snímku z japonské družice MTSAT-2 | Foto: University of Leicester, Japanese Meteorological Agency

Pro další miliony obyvatel, kteří by mohli být v ohrožení, jsou připravené stovky nouzových úkrytů. Podle úřadů bude příštích několik hodin kritických.

„Začíná to být problematické, nedostáváme žádné potraviny. Popadala řada stromů, nikdo nevychází z domu. Nemáme co jíst,“ popisuje situaci v oblasti, kde Hudhud řádí, jeden z tamních obyvatel.

V terénu je na dva tisíce záchranářů a pohotovost má i armáda. Bouře dosahuje třetího stupně na Saffir-Simpsonově stupnici. To znamená, že pobřeží hrozí devastace kvůli záplavám. Silný vítr už zlámal stovky stromů a ničí také dráty elektrického vedení.

Na podobnou situaci se připravuje i Japonsko. K jeho pobřeží míří tajfun Vongfong. Bez elektřiny už je na 20 tisíc domácností a podle meteorologů jde o nejsilnější bouři, která letos Japonsko zasáhla.

Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme