Islamisté přepadli věznici na jihu Filipín, prchlo přes 20 vězňů

Radikálové hlásící se k takzvanému Islámskému státu, přepadli na Filipínách věznici a osvobodili z ní osm svých druhů. Spolu s nimi uprchlo ještě dalších 15 vězňů. Osvobozené radikály přitom tamní policisté zadrželi teprve minulý týden proto, že u nich našli podomácku vyrobené zbraně a výbušniny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ranění filipínští vojáci léčící se v nemocnici po vojenské operaci proti islamistům na jihu země (ilustrační foto)

Ranění filipínští vojáci léčící se v nemocnici po vojenské operaci proti islamistům na jihu země (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Útok na věznici ve městě Marawi na jihu Filipín provedlo asi 20 ozbrojenců v sobotu večer. Přepad má na svědomí skupina zvaná Maute. Ta mimo jiné útočí na filipínské vojáky a po vzoru tzv. Islámského státu v minulosti také vraždila své zajatce stětím.

Přepadená věznice leží na ostrově Mindanao na jihu země, kde žijí převážně muslimové, zatímco zbytek Filipín je většinou křesťanský. Několik tamních radikálních skupin přísahalo věrnost samozvanému chalífovi takzvaného Islámského státu Abú Bakrovi Bagdádímu.

Filipíny bojují proti separatistům na jihu země od získání nezávislosti v polovině 20. století. Konflikt se zostřil v posledních letech, kdy tamní ozbrojené skupiny začaly spolupracovat s mezinárodními teroristickými organizacemi.

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme