Japonci mají obavy z Číny, změnu pacifistické ústavy ale většinou odmítají

Většina Japonců odmítá změnu pacifistické ústavy. Umožňuje totiž nasazení armády i v zahraničí a to se obyvatelům císařství nelíbí. Svůj odpor dávají najevo v době, kdy si Japonsko i celý svět připomínají 70. výročí svržení atomové bomby na Hirošimu i konec 2. světové války. Hlavně mladí lidé totiž o konfliktu, do které by jejich země mohla být zatažena, nechtějí ani slyšet.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tokio, Japonsko

Tokio, Japonsko | Foto: licence Creative Commons Atribution-NonCommecial-NoDerivs 2.0 Generic, Frank Monnerjahn

První o bombardování Hirošimy nic neví, druhý o tom prý ve škole už něco slyšel. Dva devatenáctiletí Japonci z Tokia, se o dějiny moc nezajímají, na rozdíl od rockové hudby. Mají totiž vlastní kapelu. V tomto případě jde ale o výjimku, většina obyvatel země vycházejícího slunce má o svržení atomové pumy na Hirošimu, a poté i na Nagasaki v srpnu 1945 alespoň základní povědomí.

„Samozřejmě, jsem Japonec, tak o tom musím vědět. Stalo se to sice už dávno, ovšem naše babičky a prababičky to zažily a vyprávějí nám o tom. Ani naše generace na tyto události nemůže zapomenout.“ myslí si 25tiletý Šóta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak Japonci vnímají 70 let od konce 2. světové války se v ulicích Tokia ptal reportér Robert Mikoláš

Současné Japonsko je jednou z technologicky nejvyspělejších zemí světa a i přes vysoký státní dluh si jeho obyvatelé žijí v relativním blahobytu. I proto v poslední době víc a víc sledují zprávy o rostoucích územních nárocích Číny i modernizaci čínské armády a neskrývají obavy z možné eskalace napětí mezi Pekingem a Tokiem.

„Možnost, že by tyto spory přerostly v ozbrojený konflikt, je podle mne padesátiprocentní. Mnoho Japonců se ale také obává ekonomického růstu Číny, je proto dobře, že i nadále zůstávají Američané našimi spojenci. Na to, že jsme spolu bojovali ve 2. světové válce, už nikdo nemyslí," je přesvědčený třicetiletý muž.

Ani obavy z Číny nebo nedávná poprava dvou Japonců bojovníky z hnutí Islámský stát ale podle většiny Japonců nejsou důvodem ke změně pacifistické ústavy, která zakazovala císařským jednotkám účast ve válce.

„Nechceme, aby se historie opakovala. Už nechceme znovu bojovat. 70 let jsme měli platnou ústavu, která fungovala jako jakási brzda či pojistka proti tomu, abychom se zapojili do nějakého konfliktu", říká paní Atsuko.

A stejný názor má 63 procent Japonců. Vláda premiéra Abeho přesto změnu umožňující nasazení armády i v zahraničí už schválila.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme