Japonsko-čínský spor se přiostřuje, přidává se i čínský premiér

Do sporu mezi Japonskem a Čínou se přidal i čínský premiér Wen Ťia-pao. A to, když odmítl setkání s japonským protějškem na summitu OSN v New Yorku. Peking už před několika dny přerušil s Tokiem diplomatické styky. Stalo se tak po tom, co japonský soud prodloužil vazbu čínskému kapitánovi rybářské lodě, který byl zatčen před necelými dvěma týdny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barack Obama s čínským premiérem Wen Ťia-Paem

Barack Obama s čínským premiérem Wen Ťia-Paem | Foto: AFP

Čínský premier Wen Ťia-pao se odmítl setkat na summitu OSN v New Yorku s japonským protějškem Naoto Kanem. Setkání prý podle Číňanů není v tak napjaté situaci možné.

Spor mezi asijskými zeměmi začal před dvěma týdny, když japonská pobřežní stráž zatkla čínského kapitána, jehož loď lovila ryby u neobydlených ostrovů. Na ty si totiž kladou nárok obě země.

Do sporné oblasti už vyslala Čína ponorky. V reakci na to japonský ministr zahraničí uvedl, že Čína využívá příležitosti k posílení vlivu ve sporné oblasti jižního Čínského moře a plánuje tam začít s těžbou zemního plynu.

Čína se s rostoucí mocí stává v nárocích na sporná území čím dál agresivnější. Územní spory přitom nemá pouze s Japonskem, ale s většinou svých sousedů.

Kateřina Procházková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme