Japonský císař Akihito naznačil, že by rád abdikoval

Japonský císař Akihito naznačil, že by rád odstoupil z funkce. V předem natočeném videu, které japonské televize odvysílaly, prohlásil, že se na vykonávání role panovníka cítí být slabý. Akihito v té souvislosti připomněl dvě operace, které v poslední době prodělal.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Japonský císař Akihito

Japonský císař Akihito | Zdroj: Reuters

Řekl, že je mu už víc než 80 let a přibývá chvil, kdy mu jeho fyzická kondice brání ve výkonu různých činností. A proto podle jeho vlastních slov v posledních letech začal přehodnocovat názor na to, jestli ještě dokáže vykonávat ty povinnosti, které jsou vázány k funkci císaře.

„V posledních letech jsem prodělal dvě operace a vzhledem ke svému věku jsem se začal cítit slabě. Od té doby uvažuji o tom, jestli budu schopen dál plnit povinnosti císaře,“ prohlásil.

82letý japonský císař ale podle ústavy nemá pravomoc rozhodnout o své abdikaci, protože nesmí jinak zasahovat do politického dění. Pokud Akihito v dohledné době odstoupí, pravděpodobně by ho nahradil princ Naruhito.

Císař Akihito naposledy na veřejnosti vystoupil před pěti lety po ničivém zemětřesení a vlně tsunami, které poškodily jadernou elektrárnu ve Fukušimě.

Akihito je nejstarším synem kontroverzního válečného císaře Hirohita a hlavou Japonska je 27 let. Jako první z japonských panovníků není považován za živého boha, poddaní ho však mají ve stejné úctě jako jeho předky. Je také prvním japonským panovníkem, který vykonává oficiální zahraniční cesty. V létě 2002 zavítal spolu se svou chotí, císařovnou Mičiko, i do Prahy, kde se setkal s tehdejším českým prezidentem Václavem Havlem.

V uplynulých letech budily obavy Japonců císařovy nemoci. V roce 2003 se léčil s rakovinou prostaty, o pět let později ho sužovaly problémy spojené s nadměrným stresem, včetně nepravidelného tepu a krvácení do žaludku. V roce 2012 císař Akihito prodělal operaci srdce.

Pokud by císař skutečně odešel ze své funkce, stalo by se tak poprvé od začátku 19. století.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme