'Jdi k čertu,' vzkazuje Obamovi filipínský prezident. Zbraně si prý může koupit od Ruska nebo Číny

Filipínská hlava státu Rodrigo Duterte v úterý vzkázal americkému prezidentovi Baracku Obamovi, aby „šel k čertu“. Spojené státy totiž odmítly jeho zemi prodávat zbraně. Prezident podle agentury Reuters dále oznámil, že Filipínám budou zbraně odteď dodávat Rusko a Čína.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Filipínský prezident Rodrigo Duterte

Filipínský prezident Rodrigo Duterte | Zdroj: Reuters

Při svém posledním proslovu Duterte také řekl, že hodlá uspořádat zcela novou zahraniční politiku. Spojené státy prý odmítnutím prodeje zbraní Filipíny zklamaly. „S Amerikou se rozcházím,“ dodal filipínský prezident.

USA chtějí spolupráci

Prezident během svých tří projevů v hlavním městě Manile dále prohlásil, že Spojené státy Filipínám sice odmítly prodat vojenské rakety a další zbraně, ale Rusko a Čína mu už nabídly, že ho budou zásobovat. „Je mou svatou povinností zachovat této zemi její integritu a udržet obyvatele v dobrém stavu,“ řekl Duterte.

Podle Bílého domu je rétorika filipínského prezidenta v rozporu s dobrými vztahy mezi oběma vládami. Americká strana prý neobdržela žádnou zprávu, že by se tato situace měla měnit.

"Diplomatická komunikace mezi Spojenými státy a Filipínami zůstává nedotčena," popisuje mluvčí Bílého domu Josh Earnest.

'Vyprázdnil do něj dva zásobníky.' Svědectví zabijáka vrhlo další stín na prezidenta Filipín

Číst článek

Hlava státu se do USA v minulosti pustila už několikrát. „Duterteho komentáře mi přijdou v rozporu s vřelými vztahy, které už léta existují mezi americkou a filipínskou vládou. Je důležité, aby obě strany stále spolupracovaly,“ svěřuje se mluvčí amerického ministerstva zahraničí John Kirby.

Rusko a Čína ho prý podpoří

V neděli Duterte ale potvrdil, že mu Rusko a Čína už vyjádřily svou podporu, když si na Spojené státy stěžoval. Dále veřejnosti sdělil, že se „podívá“ na americko-filipínskou dohodu o vojenské spolupráci.

Armádní konvence, která byla podepsána v roce 2014, umožňuje vojákům Spojených států operovat na filipínských vojenských základnách, využívat tamní skladiště a poskytovat Filipíncům humanitární pomoc.

Podle Duterteho měly USA Filipínám pomoci vyřešit drogové problémy. Místo toho ale prý asijský stát kritizovaly za jimi způsobený vysoký počet úmrtí, stejně jako Evropská unie. "Proč bych se tě měl bát, Evropská unie? Raději si zvol očistec, protože peklo už je plné,“ komentovala hlava státu evropskou kritiku.

Židům se omluvil

Filipínský prezident Rodrigo Duterte se v úterý také omluvil za svůj nedávný výrok, v němž přirovnal svůj tvrdý boj proti nelegálnímu obchodu s drogami k vyhlazování Židů za druhé světové války.

"Chtěl bych se z celého srdce omluvit," řekl Duterte členům Židovské asociace Filipín. Uznal, že chyboval, když jako příměr použil osud Židů, které nacisté během druhé světové války systematicky vyvražďovali. Duterte také dodal, že není rasista a připomněl, že jeho bývalá žena měla židovské kořeny.

Ondřej Patrovský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme