Jižní Tchaj-wan zasáhlo zemětřesení o síle 6,4 stupně. Zemřelo nejméně 14 lidí

Na jihu Tchaj-wanu zemřelo při zemětřesení nejméně 14 lidí. Zraněných je několik stovek. Podle tamních médií se ještě 172 lidí pohřešuje. Češi mezi oběťmi neštěstí podle dostupných informací nejsou. Záchranáři vyprostili z trosek zříceného sedmnáctipatrového bytového komplexu ve městě Tchaj-nan 230 osob. Zemětřesení o síle 6,4 stupně Richterovy škály zasáhlo jižní část ostrova v ranních hodinách tamního času.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záchranáři zasahují ve zříceném bytovém komplexu ve městě Tchaj-nan

Záchranáři zasahují ve zříceném bytovém komplexu ve městě Tchaj-nan | Zdroj: Reuters

Podle amerického seizmologického ústavu mělo zemětřesení o síle 6,4 (původně uváděno 6,7) epicentrum v hloubce deseti kilometrů zhruba 40 kilometrů jižně od dvoumilionového města Tchaj-nan.

"Situace zatím není příliš jasná. Uděláme maximum pro záchranu (přeživších)," uvedl tchajwanský prezident Ma Jing-ťiou.

Na sociálních sítích se ihned objevily fotografie několika částečně zřícených vícepatrových budov.

V jedné ze zřícených výškových budov by měly být podle informací agentury Reuters uvězněny stovky lidí. Zhruba 30 lidí vyprostili záchranáři z jedné sedmipatrové budovy.

Ze sutin zřícené sedmnáctipatrové budovy se podařilo zachránit přes 220 lidí. Podle místních úřadů žije v domě zhrubě 240 obyvatel.

Obyvatelka zříceného domu popsala, jak se snažila utéct z budovy. Otřesy ale prý úplně zničily schodiště a musela počkat na pomoc policie.

Češi žijící na Tchaj-wanu podle současných informací mezi oběťmi zemětřesení nejsou

Číst článek

Záchranné týmy teď prohledávají trosky, pomocí jeřábu a hydraulických žebříků se snaží dostat blíž k lidem, kteří ve zřícené budově uvízli. V hledání přeživších jim pomáhají také speciálně vycvičení psi a akustická zařízení.

Záchranáři vysvobozují uvězněné lidi ze zřícených budov | Foto: Reuters

V oblasti jsou podle zástupce České ekonomické a kulturní kanceláře v Tchaj-peji Davida Hrdoušky také Češi. „V Tchaj-nanu bydlí několik Čechů, ale zatím nemáme informace o tom, jestli někoho z nich to zemětřesení postihlo,“ popsal Českému rozhlasu Hrdouška.

Přímo na ostrově měly otřesy sílu 4,3 stupně. Obyvatelé Tchaj-wanu se na internetových sociálních sítích svěřovali, že záchvěvy byly velmi citelné, uvedlo Reuters.

Záchranáři vysvobozují uvězněné lidi ze zřícených budov | Foto: Reuters

Tchaj-wan postihují zemětřesení často, protože leží v seizmicky aktivní oblasti. V září 1999 ostrov zasáhly otřesy o síle 7,6 stupně Richterovy stupnice, které připravily o život 2 400 lidí. Zničeno nebo poškozeno bylo na 50 tisíc budov.

ČTK, Lenka Davidová, Iva Kestřánková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme