Každý má právo žít šťastně, říká dalajláma. Slaví 80. narozeniny

Osmdesáté narozeniny dnes slaví 14. dalajláma, duchovní a donedávna i politický vůdce Tibetu. Země, která je už od roku 1950 nedobrovolně součástí Číny. Dalajláma je považován za morální autoritu, bojovníka za lidská práva a propagátora šťastného života.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dalajlama v Praze

Dalajlama v Praze | Foto: Filip Jandourek

„Každý člověk touží po šťastném životě a každý má právo žít šťastně. Obvykle poměřujeme šťastný život penězi. To nikdo nezpochybňuje. Ale zároveň si musíme uvědomit, že máme city. A s emocemi nemají peníze nic společného,“ říká dnes už osmdesátiletý dalajláma.

Není asi nikdo, kdo by neznal energického a nestárnoucího muže, který se z vyhnance stal světovou celebritou. I když sám opakovaně prohlásil, že nepožaduje nezávislost Tibetu na Číně, Peking jej považuje za nebezpečného separatistu. Více než problematice Tibetu se ale ve svých vystoupeních věnuje dalajláma obecným otázkám lidské existence.

Přehrát

00:00 / 00:00

Duchovní a donedávna i politický vůdce Tibetu slaví narozeniny. Dalajlámovi je 80 let

„Nemluvím o politice, o Tibetu. Jsem člověk, jeden ze sedmi miliard. Budoucnost každého jednotlivce závisí na zbytku světa. Proto každý se musí zajímat o budoucnost celého světa. Tomu říkám globální odpovědnost,“ míní.

Čtrnáctý dalajláma se narodil jako páté z šestnácti dětí v zemědělské rodině v odlehlé tibetské provincii. Ve dvou letech jej objevili mniši, hledající převtělence předchozího dalajlámy.

Krátce poté, co v roce 1959 převzal vedení země, povstali Tibeťané proti čínské okupaci. O té doby žije dalajláma v indickém městečku Dharamsala, kde sídlí i tibetská exilová vláda. Až do března roku 2011 stál dalajláma v jejím čele. Od toho okamžiku je už jen duchovním vůdcem Tibeťanů.

Nedávno dalajláma otevřel debatu o svém nástupci. Uvedl, že nového duchovního vůdce by si Tibeťané mohli zvolit vybrat v demokratické volbě. V rozhovoru pro německý list Welt am Sonntag ale loni také řekl, že už žádný další dalajláma nemusí být.

Jaromír Marek, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme