Kim rozkázal tajné službě útočit na Jihokorejce v zahraničí, píše agentura

Severokorejský vůdce Kim Čong un prý vydal rozkaz, aby severokorejské tajné služby útočily v zahraničí na občany Jižní Koreje. Má jít o pomstu za nedávný útěk vysoce postaveného diplomata Severní Koreje, který pracoval na velvyslanectví v Londýně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

6ena sleduje v ulicích Soulu zpravodajství o útěku severokorejského diplomata Tche Jong-ha

6ena sleduje v ulicích Soulu zpravodajství o útěku severokorejského diplomata Tche Jong-ha | Zdroj: Reuters

Citlivou informaci zveřejnila jihokorejská tisková agentura Yonhap a v textu se doslova mluví o teroristických útocích a nebezpečí únosů, které občanům Jižní Koreje hrozí. V nebezpečí mají být hlavně turisté v severní Číně a také na území Japonska.

Agentura Yonhap je ohledně situace v Severní Koreji jedním z nejlépe informovaných zdrojů na světě. Berou ji velmi vážně například i tajné služby, nebo diplomatické sbory. A několikrát už se s odstupem času potvrdilo, že informace, které avizovala, byly pravdivé a hrozby reálné.

Krátce poté, co vyšlo najevo, že ze severokorejské ambasády v Londýně zmizel její muž číslo dvě - diplomat Tche Jong-ho, prý KLDR rozhodla, že okamžitě potrestá ty, kteří útěk dopustili.

Vysoce postavený severokorejský diplomat uprchl z Londýna do Jižní Koreje

Číst článek

O několik hodin později mluvčí jihokorejského ministerstva pro sjednocení potvrdil, že uprchlý diplomat už dorazil do Soulu, tedy na území největšího nepřítele Severní Koreje. „Pan Tche Jong-ho přicestoval se svou rodinou do Jižní Koreje. Zběhl, protože toužil po naší demokracii a kvůli biudoucnosti svých dětí,“ uvedl mluvčí.

Severokorejská média teď vykreslují zběhlého diplomata jako „lidskou lůzu, která praktikuje sex s dětmi.“ Ještě před pár týdny to přitom byl člověk, který měl na starosti šířit pozitivní obraz o KLDR ve světě.

Pro severokorejský režim je útěk jeho londýnského diplomata největším diplomatickým faux pas za posledních dvacet let - alespoň tak to tvrdí jihokorejská média.

David Jakš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme