KLDR odpálila tři další balistické rakety. Směřovaly do Japonského moře

Severokorejský režim otestoval v pondělí tři další balistické rakety. Informovalo o tom jihokorejské vojenské velitelství. Rakety podle Soulu dopadly do Japonského moře. Celý incident se odehrál jen několik hodin poté, co se na summitu G20 setkali zástupci Jižní Koreje a Číny, která je jediným spojencem KLDR.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ilustrační foto

ilustrační foto | Zdroj: Reuters

Ze strany totalitního režimu Kim Čong-una šlo nejspíš o další demonstraci síly. Střely typu Rodong doletěly do vzdálenosti asi 1000 kilometrů a dopadly do moře asi 200 až 250 kilometrů západně od japonského ostrova Hokkaidó.

Agentura Reuters připomněla, že jen krátce před tím jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje při setkání se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem na summitu skupiny G20 v Číně kritizovala KLDR za její raketové zkoušky.

„Vypuštění raket je jasnou provokací nejen pro naši zemi, ale pro celý summit zemí G20, který se koná v čínském Chang-čou,“ řekl mluvčí japonské vlády.

Jednání KLDR dělá čínským představitelům vrásky na čele už delší dobu. Pchjongjang se často rozhoduje bez ohledu na mínění Pekingu, obě země ale zůstávají spojenci. Čína využívá Severní Koreu při diplomatických jednáních a udržuje režim především ekonomicky při životě. Bojí se totiž možného sjednocení Korejského poloostrova, kterým by se americká armáda ocitla přímo u hranic s ČLR.

Spojené státy pondělní odpálení balistických raket do Japonského moře ostře odsoudily. Jsou prý hrozbou pro civilní letectví a námořní dopravu v regionu. Washington hodlá reagovat diplomatickou iniciativou.

Protiraketový štít v Jižní Koreji

Severní Korea podnikla v posledních měsících několik raketových zkoušek a v lednu také jaderný test. Spojené státy se v reakci na to dohodly s Jižní Koreou, že v jižní části Korejského poloostrova rozmístí jako protiváhu vyspělý americký protiraketový štít THAAD. Pchjongjang tento krok kritizoval a pohrozil odvetou.

Proti plánu protiraketového systému ostře protestuje i Čína. Přestože jsou primárním cílem severokorejské střely, podle Pekingu může tento štít pokrýt i její území. Čínský prezident Si Ťin-pching varoval Soul před tím, aby rozmístěním systému nepřispěl ke zhoršení napětí v regionu.

Jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje na to ale odpověděla, že stojí o přátelské vztahy s Čínou, na druhé straně připomněla, že čtvrtý jaderný test KLDR i další raketové zkoušky představují výzvu zejména pro jejího hlavního spojence, tedy Čínu.

Severní Korea (KLDR) - balistické rakety | Foto: Český rozhlas

Robert Mikoláš, ČTK, ČRo, Jakub Lucký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme