KLDR omylem odhalila světu lesk a bídu svého internetu: jen 28 webových stránek

Odhalen v plném rozsahu – je-li slovo rozsah vůbec na místě. Omyl KLDR dal světu nahlédnout pod pokličku tamního internetu, a jak upozornila webová služba GitHub, režimem spravovaná síť má pouze 28 registrovaných domén. Středobodem jsou zprávy a praktické informace, kulinářský koutek nevyjímaje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Internet v KLDR: hodně barev, málo stránek. (Zpravodajský server Voice of Korea).

Internet v KLDR: hodně barev, málo stránek. (Zpravodajský server Voice of Korea). | Foto: Repro Vok.rep.kp

Ať už se té chyby v Severní Koreji dopustil kdokoli, jedno je jisté: roušku tajemství poodhrnul tím špatným směrem. Chybná konfigurace v úterý letmo otevřela dveře do severokorejského jmenného serveru (ten obsahuje informace o všech stránkách s doménovou koncovkou .kp, která náleží KLDR – pozn. red.).

Jak informuje CNBC, na omylem nabídnutou škvíru narazil bezpečnostní technik Uberu Matthew Bryant. Nelenil a nalezená data zpřístupnil uživatelům webové služby GitHub.

O podobě a rozsahu totalitním režimem spravované sítě se spekuluje už od roku 2014, kdy jí zahraniční hackeři způsobili výpadek a doložili tak světu její existenci. Před několika měsíci vzbudil poprask mladičký skotský hacker, který se naboural do severokorejské imitace Facebooku.

Slavný britský youtuber si udělal výlet do KLDR. V zemi diktátora Kima natáčel 'jen pozitivní videa'

Číst článek

Zprávy, jídlo, jistoty

Ty nabízejí zpravodajství státní tiskové agentury KCNA či listu Korejské strany práce Rodong Sinmun nebo prezentaci aerolinek Air Koryo, Kim Il-sungovy univerzity či státní pojišťovny. Web Naenara („Naše země“) přináší oficiální představení Severní Koreje z úst vládního režimu. Dostupné jsou také informace ze světa tuzemského sportu a gastronomie, případně o vzdělávání, kultuře či turismu - a také cosi jako společensko-vyhledávací síť Friend.

HLAVNÍ DOMÉNY:
- co.kp
- com.kp
- edu.kp
- gov.kp
- kcna.kp
- kptc.kp
- net.ko
- org.ok
- rep.kp
(Úplný seznam registrovaných domén najdete na Reddit.com ZDE.)

Dosavadní dohady pracovaly s čísly, která se pohybovala v řádech stovek až tisíců. Tento týden se však ukázalo, že očekávání dalece předstihla realitu. Podle Bryantem zveřejněných dat má internet KLDR jen 28 registrovaných domén.

Některé stránky nejsou dostupné a jiné se velmi dlouho načítají, ale už letmý pohled prozradí, že jejich vzhled působí poměrně profesionálně a příliš se neliší od toho, co známe u nás.

Aby se člověk v KLDR připojil k internetu, potřebuje funkční počítač s přístupem na státní intranetovou síť Kwangmjong. Ta funguje od roku 2000 a je sice bezplatná, ale také ona je k dispozici jen vybraným – už proto, že počítače jsou pro běžného Severokorejce velmi drahé, nehledě na to, že k jeho koupi potřebuje úřední povolení.

mls Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme