KLDR oznámila úspěšný test vodíkové pumy. Ověření potrvá několik dní

Severní Korea dnes oznámila, že provedla úspěšný test miniaturizované vodíkové pumy. Státní média to ohlásila poté, co detektory v oblasti zaznamenaly otřesy. Okolní země i Spojené státy teď prověřují pravost tvrzení severokorejského režimu. Jihokorejská tajná služba však test zpochybnila, protože meteorologové prý nenaměřili žádnou radiaci. Pokud se informace o testu potvrdí, bude to podle EU hrubým porušením mezinárodního práva. Ohlášení jaderné zkoušky už odsoudila většina světových mocností, včetně Spojených států, Francie, Ruska, Británie nebo Číny. Rada bezpečnosti OSN se sejde k mimořádnému jednání.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jihokorejský seismolog ukazuje epicentrum zaznamenaných otřesů v místě severokorejské střelnice

Jihokorejský seismolog ukazuje epicentrum zaznamenaných otřesů v místě severokorejské střelnice | Zdroj: ČTK

Zatímco jaderná bomba je založena na principu štěpení jader atomů, vodíková puma využívá energii z termonukleární fúze, tedy slučování atomových jader za pomoci vysoké teploty či tlaku. Je mocnější než jaderná bomba.

Vodíková bomba je také výrazně menší a vejde se i do hlavice balistické rakety. Dnešní test by mohl být o to nebezpečnější, že Severní Korea nedávno otestovala i odpálení rakety z ponorky.

Přehrát

00:00 / 00:00

O pravosti severokorejských informací o testu vodíkové pumy bude jasno za několik dní, zdůraznil analytik ČRo Milan Slezák

Hlasatelka severokorejské státní televize ohlásila, že první zkouška vodíkové bomby proběhla úspěšně v 10 hodin tamního času. Následovalo vyjádření, podle kterého se KLDR nevzdá svého jaderného programu - chce se prý bránit tomu, co označuje za "nepřátelskou politiku Spojených států“.

Pchjongjang zároveň prohlásil, že se bude chovat jako zodpovědná jaderná mocnost a zbraně nepoužije, pokud nebude narušena suverenita jeho země. Svůj jaderný arzenál prý také neposkytne třetí straně.

Washington prověřuje informace KLDR o testu vodíkové pumy, je připraven k reakci

Číst článek

Test naznačila nejdřív informace geologů, kteří zaznamenali poměrně silné zemětřesení v místě, kde KLDR provádí své jaderné testy.

Podle americké geologické služby USGS měly otřesy sílu asi 5,1 stupně magnitudy a byly v hloubce 10 kilometrů v severokorejské jaderné střelnici asi 50 km od města Pchunggje. Hloubku později zpřesnili na 0 kilometrů. To by znamenalo, že výbuch byl na povrchu a bude možné jej potvrdit z výskytu radioaktivních částic.

Otřesy ihned vyvolaly podezření, že Pchjongjang provedl jaderný test. Po zhruba dvou a půl hodinách přišla jihokorejská média s informací, že šlo o zřejmě test vodíkové pumy. Zanedlouho však následovaly i skeptické hlasy.

Soul a Tokio mají pochybnosti

K testu sevorokorejské vodíkové pumy se nejnověji vyjadřují zdrženlivě Japonsko i Jižní Korea. Podle japonské meteorologické služby se aktuální naměřené otřesy nijak zvlášť nelíší od předchozích třech jaderných zkoušek KLDR.

Také jihokorejší meteorologové zatím nenaměřili žádný jaderný spad, který by výbuch potvrdil. Jihokorejské zpravodajské služby oznámily, že nemuselo jít o výbuch vodíkové pumy. Severokorejský režim mohl například jen do slabší plutoniové bomby přimíchat malé množství vodíku.

„Naše vláda musí přijmout opatření proti dalším provokacím ze strany Severní Koreje. Za další jaderný test musí režim zaplatit. Výbuch sice stále analyzujeme, ale je možné, že vychýlí mocenskou rovnováhu sil v severovýchodní Asii," prohlásila jihokorejská prezidentka Pa Kun Hje.

Moskva považuje test za bezpečnostní hrozbu

Zkoušku vodíkové bomby v Severní Koreji odsuzují také v Rusku. V horní komoře parlamentu to označili za přímou bezpečnostní hrozbu.

Předseda zahraničního výboru Rady federace Konstantin Kosačev na sociálních sítích napsal, že Rusko nemůže ignorovat kroky Severní Koreje při uskutečnění jaderného programu.

Kosačov připomněl, že Rusko a Severní Korea mají společnou hranici, a jaderné testy se proto týkají ruské národní bezpečnosti.

V Přímořském kraji na ruském Dálném východě přístroje nezaznamenaly žádnou zvýšenou radiaci. Kosačov dodal, že zvláštní odpovědnost při řešení problému severokorejského jaderného programu nesou Spojené státy.

Peking podle aktuálního vyjádření na webu Nová Čína nadále trvá na tom, že jaderné zbraně na Korejský poloostrov nepatří. KLDR se má vyhnout krokům, které narušují mír a stabilitu v regionu. Jadernou zkoušku odsoudily i Londýn a Paříž.

Vodíková puma by zvýšila útočný potenciál Severní Koreje, shodují se experti

Číst článek

Pchjongjang provedl tři jaderné testy v letech 2006, 2009 a 2013, všechny v Pchunggje na severovýchodě země. Při prvních dvou se použila plutoniová bomba, technologie třetího testu známa není. Kvůli svému zbrojnímu programu KLDR podléhá tvrdým sankcím USA, Evropské unie a OSN.

Analytici soudí, že Pchjongjang vlastní několik základních jaderných pum a nyní usiluje o výrobu bojových hlavic s miniaturizovanou bombou, které mohou být připevněny k raketám schopným zasáhnout americké pobřeží.

Jihokorejské ministerstvo zahraničí svolalo na dnešek krizovou schůzku. Japonský premiér Šinzó Abe označil zkoušku za "vážnou hrozbu". Mimořádně se sejde i Rada bezpečnosti OSN.

Severni Korea (KLDR) - jaderný program | Foto: Český rozhlas

ČTK, ČRo, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme