KLDR vyhlásila pohotovost kvůli plánovanému cvičení Jižní Koreje

Severokorejské dělostřelecké jednotky na západním pobřeží mají pohotovost. Pchjongjang ji vyhlásil v souvislosti s plánovaným cvičením Jižní Koreje. Jeho součástí mají být i ostré střelby, navíc v blízkosti sporné námořní hranice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jižní Korea

Jižní Korea | Foto: AFP

Cvičení se uskuteční 20. nebo 21.prosince, a to v závislosti na počasí, prohlašují představitelé jihokorejské armády. Přesný čas pak prý bude upřesněn několik hodin před začátkem střelby. Napětí na Korejském poloostrově hrozí přerůst v otevřený konflikt.

Ostrov Jongpjong, u kterého se cvičení uskuteční, byl minulý měsíc terčem útoku komunistických jednotek. Vůbec poprvé od konce Korejské války v roce 1953 byl navíc veden proti civilistům. Jižní Korea v reakci na to oznámila, že v případě dalších provokací na jednotky KLDR zaútočí.

O situaci bude jednat Rada bezpečnosti OSN

Proti jihokorejskému cvičení se ale postavily Čína a Rusko. O napjaté situaci na Korejském poloostrově navíc jedná Rada bezpečnosti OSN. Na komunistickém severu poloostrova se snaží snížit napětí Bill Richardson, bývalý velvyslanec Spojených států při OSN a guvernér Nového Mexika. Jak řekl stanici CNN, nepodařilo se mu ale získat ujištění, že severokorejská armáda znovu na jih nezaútočí.

Navrhl prý mimo jiné vytvoření vojenské komise složené ze zástupců severu, jihu a amerických jednotek na poloostrově. Jejím účelem by mělo být zabránit podobným incidentům, jakým bylo nedávné bombardování ostrova Jongpjong, při kterém zemřelo několik jihokorejských vojáků a civilistů. Mise Billa Richardsona je ale neoficiální a Severní Korea se zatím formálně k ničemu nezavázala.

Soul ale mezinárodnímu tlaku odmítá ustoupit. Dělostřelba totiž podle Jižní Koreje bude směřovat na jihozápad, tedy opačným směrem, než leží severokorejské pobřeží. V souvislosti s hrozbami Pchjongjangu budou v pohotovosti stíhačky F15 a F16.

Robert Mikoláš, Vít Pohanka, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme