KLDR za další provokace zaplatí, varuje jihokorejský prezident

Severokorejský útok na civilisty byl zločinem proti lidskosti. Prohlásil to jihokorejský prezident I Mjong-bak. Jak v prvním televizním projevu od bombardování ostrova Jonpchjong dodal, Pchjongjang za to zaplatí. Při útoku zahynuli 4 lidé a dalších 18 utrpělo zranění.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Korea, následky  ostřelování

Korea, následky ostřelování | Zdroj: ČTK

Sedmiminutový projev I Mjong-baka obsahoval slova o krutosti severokorejského režimu, který ignoruje i životy dětí, a zároveň slib, že v případě další podobné agrese ponese Pchjongjang důsledky. Jaké konkrétní, to ale neuvedl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci v Jižní Koreji na Rádiu Česko přiblížil tamní český velvyslanec Jaroslav Olša

Jihokorejský prezident se nevyjádřil ani k poslednímu návrhu Číny, která chce na začátek prosince svolat bleskové rozhovory znepřátelených stran. I Mjong-bak pouze uvedl, že je těžké očekávat od režimu Kim Čong-ila, že se vzdá jaderných zbraní.

„Je jasná jedna věc. Jihokorejská republika a její političtí i armádní představitelé se rozhodli, že budou v tuto chvíli už reagovat podstatně rychleji a tvrději, dojde-li k něčemu podobnému,“ okomentoval současnou situaci český velvyslanec v Jižní Koreji Jaroslav Olša.

Na obranu proti severokorejským ponorkám a řízeným střelám se dnes zaměřuje i americko-jihokorejské námořní cvičení, které v neděli začalo ve Žlutém moři.

Podle Olšy je situace na Korejském poloostrově napjatá, ale větší konflikt zatím nehrozí: „Je důležité, aby jednotlivé incidenty zůstaly jednotlivými incidenty a vždy se pokud možno jednalo, aby se dalším takovým zabránilo. Pokud by došlo k nějaké další eskalaci, to by mohlo vést k válce. Doufejme, že se situace uklidňuje a že se za pár dnů a týdnů bude mluvit o jen dalším incidentu, i když mnohem vážnějším a horším.“

Robert Mikoláš, Tomáš Pavlíček, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme