KLDR zavedla nový školní předmět, studenti se tři roky musí učit o Kim Čong-unovi

Středoškolákům v Severní Koreji přibyl v rozvrhu povinný předmět. Budou se tři roky učit o Kim Čong-unovi. Životopis 32letého severokorejského vůdce ale zatím není příliš rozsáhlý. Svědčí o tom množství lekcí. V rámci výuky o jeho dědečkovi Kim Ir-senovi studenti musí absolvovat dvakrát více hodin.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Severokorejci se klaní svým vůdcům Kim Ir-senovi (vlevo) a Kim Čong-Ilovi

Severokorejci se klaní svým vůdcům Kim Ir-senovi (vlevo) a Kim Čong-Ilovi | Foto: J.A. de Roo

Žáci se během povinných hodin seznámí nejen s dětstvím současného severokorejského vůdce, ale i jeho citáty, politikou a dalšími podrobnostmi z jeho života.

Předmět potrvá tři roky, to vychází na zhruba 80 lekcí. Severní Korea zatím nevydala k tomuto tématu žádné studijní materiály. Děti se tak budou učit z dokumentů komunistické Strany práce, které o „mladém generálovi“ a „vynikajícím soudruhovi“, jak bývá Kim Čong-un titulován, zatím vyšly.

Děti ale v hodinách poznávají i další severokorejské vůdce. Učí se o „věčném prezidentovi“ Kim Ir-senovi nebo „milovaném vůdci“ Kim Čong-ilovi, jak znějí jejich tituly.

Kim Čong-unovi je 32 let, na jeho životopise proto budou muset v Severní Koreji podle koreanistky Miriam Löwensteinové ještě zapracovat.

„Od toho jsou tu spisovatelé, kteří tvoří oficiální mytologii. Pochopitelně u tak mladého člověka se nedají revoluční zásluhy sehnat přes noc,“ vysvětluje Löwensteinová a dodává:

„Mytologická verze, kterou mu přisoudí, bude určitě zajímavá. Jeho dědeček byl velký partyzánský vůdce a osvoboditel a z tatínka udělali modernistu.“

Zahraniční komentátoři píší, že zavedení dalšího povinného předmětu může být snahou KLDR vytvořit kolem Kim Čong-una silnější kult osobnosti, než jaký měli předešlí vůdci.

Pavlína Nečásková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme