KLDR zvýšila pohotovost vojsk na jižních hranicích, kvůli tlampačům

Severokorejské jednotky na hranicích s Jižní Koreou jsou ve stavu plné bojové pohotovosti. Nařídil jim to vůdce KLDR Kim Čong-un. Podle agentury AFP tím reagoval na zostření napětí na hranicích, které rozdělují obě země od uzavření příměří v korejské válce v 50. letech minulého století. Severokorejská armáda ve čtvrtek vypálila raketu na tlampač, ze kterého Soul vysílá přes společnou hranici propagandu proti KLDR.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jihokorejští vojáci poblíž demilitarizované zóny

Jihokorejští vojáci poblíž demilitarizované zóny | Zdroj: Reuters

„Napětí je vyvoláno incidentem v demilitarizované zóně a evidentně souvisí i s cvičeními jihokorejské a americké armády. Nemyslím si, že by šlo o nějakou nestandardní situaci,“ říká koreanista Jaromír Chlada.

Přehrát

00:00 / 00:00

Severokorejský vůdce Kim Čong-un uvedl jednotky na hranicích s Jižní Koreou do stavu plné pohotovosti. Více s koreanistou Jaromírem Chladem

Velké tlampače využívaly obě strany do roku 2004. Vysílaly z nich svoji propagandu na druhou stranu.

„Jihokorejci přesvědčovali Severokorejce o tom, jak je život na jihu dobrý a opačně. To bylo ukončeno v roce 2004 po vzájemné dohodě. A jihokorejská strana teď po 11 letech využila tohoto prostředku jako reakci na incident s minou, kde byli zraněni dva Jihokorejští vojáci," vysvětluje Chlada.

Pchjongjang dal Soulu ultimátum na ukončení vysílání do sobotního odpoledne. Korejská lidová armáda má být podle prezidenta připravena "zahájit překvapivé operace".

„Na jednu stranu severokorejská strana využívá těchto rétorických útoků téměř pokaždé, nebo při každém takovém incidentu. Na druhou stranu společná cvičení začínají v pondělí a budou trvat 12 dní. Dá se předpokládat, že po dobu nejbližších dvou týdnů bude situace zostřená. V pohotovosti budou armády na obou stranách. S největší pravděpodobností se situace za dva týdny uklidní,“ dodává koreanista.

Čína vyzývá ke zdrženlivosti

Zostření napětí na Korejském poloostrově dnes přimělo Čínu, aby vyzvala obě strany ke zdrženlivosti. Peking zůstává hlavním ekonomickým partnerem KLDR, přestože jeho vliv na severokorejskou politiku klesá.

Vyhrocená situace mezi oběma korejskými státy vyvolala v Číně "hluboké znepokojení", uvedly čínské oficiální zdroje.

Vladimír Kroc, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme