Letadlo společnosti AirAsia se zřejmě zřítilo do moře, připustili záchranáři

Letadlo společnosti AirAsia se nejspíš zřítilo do moře. Odhadují to indonésští záchranáři. Agentura, která koordinuje pátrací akci po zmizelém stroji, to připustila vůbec poprvé. Letadlo mířilo z indonéské Surabaje do Singapuru a bylo v něm 162 lidí. Z obrazovek radarů zmizelo krátce poté, co pilot žádal o změnu letové hladiny kvůli počasí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krizový štáb na letišti v Surabaji, letadlo, pohřešování, AirAsia, Indonésie

Krizový štáb na letišti v Surabaji, letadlo, pohřešování, AirAsia, Indonésie | Zdroj: Reuters

„Teď, když oznámili, že asi ví, kde letadlo skončilo, tomu přizpůsobí pátrací aktivity. Ve srovnání s jinými haváriemi v oceánech jsou tohle poměrně mělké vody. To znamená, že můžou například zapojit potápěče a nebudou nutně potřebovat mnoho ponorek. Budou se snažit zachytit signál černých skříněk a úplně hlavní prioritou bude hledání lidí,“ tvrdí letecká analytička Mary Schiavo.

Po stroji v oblasti Jávského moře pátrají lodě a letadla na příkaz indonéských úřadů.

Druhý den pátrání po letounu AirAsia novinky nepřinesl, prohledávaná oblast se rozšíří

Číst článek

„Předpokládám, že teď od rána zase pátrá Indonésie. Tady je speciální agentura pro tyto krizové situace, která to koordinuje a zapojeno do toho je i indonéské vojenské námořnictvo a letectvo. Vím, že pomoc nabídl Singapur, Malajsie a Austrálie. Potom Airbus jako výrobce letadla a Spojené státy. Ale pokud vím, tak v tuto chvíli to dělá v zásadě Indonésie,“ upřesňuje velvyslanec v Jakartě Tomáš Smetánka.

V oblasti pátrání v současné době panují špatné povětrnostní podmínky: „Obecně v této oblasti je teď období dešťů, kdy se tvoří vysoké husté mraky. Dochází k náhlým změnám. Jsou silné místní deště, bouře a tak dále,“ popisuje počasí v regionu Smetánka.

Olga Kořánková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme