Lidé v Hongkongu stále protestují, na rozdíl od víkendu zatím bez zásahů policie

Desítky tisíc lidí stále protestují v ulicích Hongkongu. Brzy nad ránem zablokovaly jednu z hlavních tříd. Demonstrace se tentokrát obešla bez střetů se zásahovými jednotkami, které se z místa protestů stáhly.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstranti v Hongkongu

Demonstranti v Hongkongu | Zdroj: Reuters

Protesty spustilo rozhodnutí Číny kontrolovat volby šéfa samosprávy města v roce 2017, kterých se měli zúčastnit jen kandidáti loajální k Pekingu.

Demonstrující chtějí plně demokratické volby a požadují také, aby odstoupil současný šéf Hongkongu Leung Čun-Jing.

Podporu demonstrantům vyjádřil i tchajwanský prezident Ma Jing-ťiou. „Vyzýváme Čínu, aby požadavky lidí z Hong Kongu vyslechla a k situaci přistupovala obezřetně a mírumilovně,“ uvedl tchajwanský prezident.

Peking protesty označuje za ilegální. V sousední provincii Kuang-tung jsou rozmístěny polovojenské pořádkové síly specializující se na rozehnání demonstrací, v samotném Hongkongu je také čínská vojenská jednotka, jejíž velitelství se nachází přímo v centru, jen několik metrů od demonstrantů, vojáci je také dalekohledy pozorují. Zásah ozbrojených složek tak alespoň zatím nepřipadá v úvahu.

Protesty v Hongkongu navzdory zásahům policie dál pokračují | Foto: ČTK

Informace o dění v Hongkongu čínská média cenzurují kvůli obavám z dominového efektu. Vládní agentura Sin-chua napsala, že protest vážně zasáhl ekonomiku a běžný život v Hongkongu, kde tak prý všechna odvětví apelují na obnovení pořádku.

Na sociálních sítích ale bylo možné najít zprávy o takzvané deštníkové revoluci. I sami čínští turisté na vlastní oči viděli, co se tu o víkendu dělo. Ročně jich sem přijede na 20 milionů.

Protesty téměř paralyzovaly finanční a vládní čtvrtě v Hongkongu, kde jsou desítky bank a úřadů. Přesto je mnozí podporují, i když musí do práce chodit pěšky, roznášejí jim jídlo a vodu.

Objevují se dokonce i hlasy, že protesty přinesly městu konečně i jasnou modrou oblohu, protože tu teď nejezdí tolik aut.

Jsou slyšet ale i hlasy proti. Někteří obchodníci volají na studenty, aby se vrátili do škol. Pro obyvatele Hongkongu však byl nedělní tvrdý zásah policie jakýmsi budíčkem. 7,5milionový Hongkong je unikátním místem nejen v Číně, ale ve světě vůbec. Je globální finanční metropolí, kosmopolitní, bezpečnou, a tento stav si tu chtějí zachovat.

V této souvislosti roste i odpor proti bohatým Číňanům, kteří skupují byty a pozemky a neúměrně tak zvyšují ceny realit. Mnozí volají i po omezení počtu čínských turistů, kteří Hongkong doslova zahlcují, přestože v něm hodně utrácejí.

Hongkong pod čínskou správou | Foto: Český rozhlas

Robert Mikoláš, Petra Novotná, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme