Lidé v Simthalí jsou vděční za vlnitý plech ze sbírky ČRo pro Nepál, opravují domy

Obyvatelé vesnice Simthalí dostali díky sbírce Českého rozhlasu pro Nepál stavební materiál - vlnitý plech. Je to vůbec první pomoc, která k 500 rodinám ze Simthálí dorazila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obyvatelé vesnice Simthálí dostali díky sbírce Českého rozhlasu pro Nepál stavební materiál

Obyvatelé vesnice Simthálí dostali díky sbírce Českého rozhlasu pro Nepál stavební materiál | Foto: Jaromír Marek | Zdroj: Český rozhlas

Osmasedmdesátiletý pan Čandra sedí na rohoži, v místech, kde nejspíš bylo zápraží jeho domu. Ten ale dnes už neexistuje. Změnil se v hromadu kamení, hlíny a dřeva.

Pan Čandra říká, že dům postavil sám před čtyřiceti lety. Byl prý prostorný, místo zbylo i na malý obchod. Když se dům zřítil, všechno vybavení i zboží zůstalo vevnitř a zničily je trosky. V domě žil s manželkou a vnukem.

Čtrnáctiletý Anil tady žije odmalička. Jeho rodiče se odstěhovali jinam a jeho nechali v Simthalí, aby pomáhal prarodičům s hospodářstvím. Byl to on, kdo se staral o už neexistující obchůdek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sbírka Českého rozhlasu pro Nepál pomáhá konkrétním lidem, přesvědčil se ve vesnici Simthálí reportér Jaromír Marek

Chlapec odemyká dveře a vstupuje do jejich současného provizorního obydlí: místnost třikrát čtyři metry, dvě jednoduché postele. Tři stěny z rezavého plechu a čtvrtá ze štípaného bambusu.

Pan Čandra říká, že požádá sousedy, aby mu pomohli se stavbou. Z vlnitého plechu a dřeva, které zbylo z domu, si prý trochu zvětší svůj přístřešek.

Paní Saraswati s matkou | Foto: Jaromír Marek

Stejně tak rodina paní Saraswati přišla při zemětřesení o dům. Dnes žije s manželem, třemi dětmi a svými rodiči v přístřešku postaveném hned vedle jeho trosek.

Saraswati smutně popisuje, že její dům byl prý opravdu pěkný, dvoupatrový. Dole měli zvířata, v patře žili, pod střechou skladovali úrodu. Horní patro se zhroutilo, dům je popraskaný, a proto teď bydlí v jednoduchém přístřeší.

První část pomoci ze sbírky ČRo pro zemětřesením poničený Nepál dorazila na místo

Číst článek

Vevnitř je plno štiplavého kouře, jak vaří na otevřeném ohni bez komína. Na nějakých patnácti metrech čtverečních se tísní celkem sedm lidí. Stěny jsou ze štípaného bambusu, na střeše igelitové plachty.

Paní Saraswati říká, že vevnitř už je docela chladno. Z blížící se zimy má prý obavy, stávající přístřešek není lehké vytopit. Teď si bude moci alespoň vyspravit přístřeší, aby chladné měsíce bez úhony přežili.

Jak říká, sami by si balík vlnitého plechu nemohli dovolit.

Humanitární sbírka 'Pomáhejte s námi Nepálu' se uskutečnila ve spolupráci s Nadačním fondem Českého rozhlasu.

Lidé v nepálské vesnici Simthálí dostali stavební materiál ze sbírky Českého rozhlasu | Foto: Jaromír Marek

Jaromír Marek, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme