Manželský pár uvízl na opuštěném ostrově v Mikronésii. Zachránil je nápis SOS

Zní to jako scénář novodobé robinzonády, jde ale o skutečný příběh jednoho manželského páru. Dvojice uvízla na opuštěném ostrově v oblasti Mikronésie, pohřešovaná byla už týden. Manžele se podařilo nalézt díky nápisu SOS, který vytvořili v písku. Z vrtulníku ho totiž zahlédli piloti, kteří ihned informovali americkou pobřežní stráž. O případu informoval zpravodajský server BBC.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nápis SOS manželský pár uvízlý na opuštěném ostrově v Mikronésii zachránil

Nápis SOS manželský pár uvízlý na opuštěném ostrově v Mikronésii zachránil | Foto: U. S. Navy

Linus a Sabin Jackovi, oba ve věku asi 50 let, byli pohřešování už týden. Při jejich hledání záchranáři prozkoumali bezmála 43 tisíc kilometrů čtverečných. Do pátrání se podle BBC zapojilo také 15 lodí a dvě letadla.

Za nezvěstný byl manželský pár prohlášen poté, co se nedopravil k jinému ostrovu, kam měl původně namířeno. Podle amerického námořnictva manželé odjeli z ostrova Weno s omezenými zásobami a bez vybavení pro případ nouze.

Vrtulník, ze kterého „volání o pomoc" piloti uviděli, měl prozkoumat opuštěný ostrov East Fayu, na kterém posádka jedné lodi měla vidět světlo.

„Pátrací a záchranná operace pro Linuse a Sabinu Jackovi je úspěšně dokončena,“ uvedla americká ambasáda v Kolonii, hlavním městě Federativních států Mikronésie. „Našli se a čekají na loď, která je odveze domů.“

Letos jde už o druhý podobný případ v tomto regionu. V dubnu byli podle BBC zachráněni z opuštěného ostrova Fanadik tři muži poté, co se jejich loď převrátila pár kilometrů od pobřeží.

Muži použili velké palmové listy k vytvoření nápisu „Pomoc“ v písku a záchranné vesty k přilákání pozornosti. Pátrací tým amerického námořnictva je našel po třech dnech.

Dominika Píhová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme