Mezi 30 oběťmi lavin a sněžení v nepálském Himálaji jsou i dva Slováci

Nepálští záchranáři pátrají skoro po stovce pohřešovaných lidí, které ve vysokých horách uvěznilo silné sněžení a laviny. Krizový štáb už potvrdil skoro 30 obětí. Jsou mezi nimi i dva Slováci a tři nepálští nosiči ze slovensko-české expedice, jejíž základní tábor pod vrcholem Dhaulagiri částečně zasypala lavina. Zbytek výpravy včetně jediného českého člena záchranáři přepravili do bezpečí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nepálští vojáci transportují jednu z obětí pádu laviny

Nepálští vojáci transportují jednu z obětí pádu laviny | Zdroj: ČTK

Mezi mrtvými jsou Kanaďané, Poláci, Izraelci nebo Slovinci. Velvyslanec ČR v Dillí Miloslav Stašek Českému rozhlasu řekl, že má zatím informace jen o jednom evakuovaném Čechovi.

„Máme zatím zaznamenán případ jednoho Čecha, který byl včera v podvečerních hodinách evakuován a je v pořádku. Byl členem česko-slovenské expedice. Podle našich informací zahynuli při této expedici dva Slováci a tři šerpové,“ řekl Českému rozhlasu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Desítky mrtvých a pohřešovaných hlásí úřady v Nepálu. Oblast zasáhly sněhové bouře. O podrobnosti se zajímala redaktorka Petra Novotná

Ministerstvo zahraničí shání dalších 14 Čechů, kteří se přihlásili do internetové aplikace Drozd s tím, že cestují do této oblasti Nepálu.

„Ve spolupráci s naším generálním konzulátem obvoláváme a řešíme, kde ti lidé jsou. Ne vždy v databázi označují lokaci, ve které se pohybují, nebo trasy mění na poslední chvíli. Tam v zásadě není úplně jasné, kde se momentálně nacházejí, nebo pokud vůbec v Nepálu jsou,“ potvrzuje Stašek.

Desítky turistů se podařilo zachránit, jsou v bezpečí a asi patnáct se zotavuje v nemocnici v Káthmándú. Nepálské úřady teď pátrají po dalších pohřešovaných, v oblasti operuje velké množství armádních vrtulníků.

„Slyšíme helikoptéry, které se snaží zachránit lidi, kteří jsou tam patrně pod sněhem. Pokud se to nepodaří do dnešního večera, mohly by být ztráty na životech daleko vyšší,“ řekl Českému rozhlasu Jakub Horák, který je přímo na místě.

Záchranáři vycházejí ze seznamů lidí, kteří se k výpravě v dané oblasti musejí povinně zaregistrovat. Je ale možné, že špatné počasí některé z nich odradilo a že se na výstup do hor nakonec nevydali.

V Nepálu je zrovna hlavní turistická sezona. Horolezci tam v tuto roční dobu jezdí právě proto, že jim při jejich výpravách přeje počasí.

Náhlé změny v počasí způsobil cyklón Hudhud, který udeřil o víkendu v Indii a zasáhl i oblast kolem často navštěvované hory Annapurna.

Nepálský turistický ruch zažívá asi jednu z nejtragičtějších sezón. V dubnu zemřelo pod lavinou na Mount Everestu 16 nepálských šerpů, což vedlo nejen ke stávce horských průvodců, ale také k zásadnímu poklesu počtu turistických výprav.

Ondřej Himmer, bre, Petra Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme