Muž v japonském domově pro postižené ubodal 19 lidí, další zranil

Devatenáct osob přišlo o život při útoku muže ozbrojeného nožem v zařízení pro osoby se zdravotním postižením jihozápadně od Tokia. Dalších 25 utrpělo zranění, z toho 20 vážná. Uvedli to zástupci hasičského sboru města Sagamihara, kde se útok odehrál. Útočníkem je podle policie bývalý zaměstnanec zařízení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vyšetřovatelé před místem činu, domovem pro hendikepované v Sagahimaře.jpg

Vyšetřovatelé před místem činu, domovem pro hendikepované v Sagahimaře.jpg | Foto: Agentura Kjódó

Podle místních médií personál zařízení ve městě Sagamihara zavolal na policii ve 2.30 ráno místního času a oznámil, že v objektu se pohybuje muž vyzbrojený nožem.

Muž se policii později sám vzdal. Podle některých zdrojů přišel na policii a oznámil: "Udělal jsem to." List Asahi Šimbun uvedl, že podezřelý říkal, že chce zbavit svět postižených.

Zatčeným je 26letý bývalý zaměstnanec zařízení. Motiv činu policie stále prošetřuje. Tajemník japonské vlády Jošihide Suga ale oznámil, že nejsou žádné důkazy o napojení útočníka na takzvaný Islámský stát.

Podobné útoky jsou v Japonsku vzácné. Podle počtu mrtvých bude zřejmě útok jedním z nejhorších v zemi za několik let, podle BBC dokonce od konce druhé světové války. V roce 2001 ubodal ve stejný den, jako byl dnešní útok, bývalý vrátný ve škole osm dětí. Muž trpěl duševní poruchou, napsaly agentury AP a Reuters.

ČTK, Český rozhlas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme