Na čínskou ambasádu v Biškeku zaútočil sebevražedný atentátník, při incidentu zemřel

Sebevražedný atentátník zaútočil dnes na čínské velvyslanectví v kyrgyzské metropoli Biškeku. Zahynul pouze útočník, uvedla s odvoláním na místní úřady agentura AFP. Tři další lidé utrpěli zranění. Automobil vybuchl, když s ním řidič kolem 10. hodiny tamního času najel do brány ambasády. Čína incident odsoudila jako extremistický útok.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na čínskou ambasádu v Biškeku zaútočil sebevražedný atentátník

Na čínskou ambasádu v Biškeku zaútočil sebevražedný atentátník | Zdroj: Reuters

„Zahynul jen sebevražedný atentátník, dva členové ostrahy byli zraněni," uvedl kyrgyzský vicepremiér Ženiš Razakov. Lehké zranění utrpěla podle agentury AFP ještě třetí osoba. Všechny oběti jsou Kyrgyzové, zdravotní újmu neutrpěl nikdo z čínských diplomatů.

Agentura TASS s odvoláním na informaci ministerstva zdravotnictví napsala, že zranění jsou středně vážná a neohrožují život. „Lékaři u postižených diagnostikovali podlitiny a otřes mozku," upřesnilo ministerstvo.

Mluvčí Státního výboru národní bezpečnosti Rachat Sulajmanov zatím odmítl potvrdit, že šlo o terorismus. „Ještě nelze jednoznačně tvrdit, že šlo o teroristický útok, příčiny exploze se zjišťují," řekl agentuře TASS.

Detonace byla podle svědků natolik silná, že byla slyšet prakticky ve všech čtvrtích Biškeku. Budova velvyslanectví i domy v jejím okolí utrpěly značné škody. Kusy útočníkova automobilu značky Mitsubishi výbuch rozmetal do vzdálenosti 200 až 300 metrů.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Chua Čchun-jingová podle agentury Reuters na tiskové konferenci v Pekingu událost označila za "extremistický a agresivní útok". Dodala, že Čína vyzývá kyrgyzské úřady k pečlivému vyšetření případu. Zaměstnanci zastupitelského úřadu byli po incidentu evakuováni a oblast kolem čínské ambasády, která se nachází v jižní části kyrgyzské metropole, policie izolovala.

Kyrgyzstán je chudá, převážně muslimská země se šesti miliony obyvatel. Nezřídka jsou tam zadržováni islamisté podezřelí ze spojení s radikální organizací Islámský stát (IS), která získává nové bojovníky i ve středoasijských státech.

V oblasti působí i militantní protičínská ujgurská skupina. V roce 2014 kyrgyzská pohraniční stráž zabila 11 domnělých členů této organizace, kteří ilegálně překročili čínsko-kyrgyzskou hranici.

V roce 1998 Kyrgyzstán jako první z někdejších středoasijských sovětských republik vstoupil do Světové obchodní organizace (WTO). Stal se tak i regionálním centrem obchodu s Čínou.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme