Na letecké základně v Indii se opět střílí, armáda pátrá po útočnících

V areálu indické letecké základny u hranic s Pákistánem znovu zní výbuchy a střelba. Zásah proti ozbrojencům, kteří pronikli na základnu v sobotu, pokračuje. Podle BBC uvnitř areálu zůstali dva útočníci. Indická armáda jejich zneškodnění zatím nepotvrdila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V areálu letecké základny v Indii stále zasahuje armáda

V areálu letecké základny v Indii stále zasahuje armáda | Zdroj: Reuters

Neznámí útočníci napadli základnu v okrese Pathánkót už v sobotu. Mluvčí indického letectva Rochelle D'Silvaová dnes ráno potvrdila, že armáda v objektu zasahuje. Střelce, kteří zřejmě zůstali v komplexu, se ale zatím nepodařilo dopadnout a zneškodnit.

Počet obětí sobotního útoku vzrostl na obou stranách. Podle mluvčí dnes v nemocnici podlehli těžkým zraněním čtyři vojáci, kteří se účastnili včerejšího zásahu. Na základně tak od včerejška zemřelo nejméně 13 lidí. Sedm obětí mezi vojáky potvrdila indická armáda, šest mrtvých je na straně útočníků.

Podle indických úřadů byli bojovníci oblečeni ve vojenských uniformách. Do areálu základny pronikli v ukradeném policejním autě a začali okamžitě střílet. Indická armáda získala kontrolu nad komplexem zpět až po 15 hodinách boje.

K útoku se nepřihlásila žádná skupina, ale podezření padá na kašmírské radikály působící v Pákistánu.

Loni při podobném útoku zahynulo devět lidí a Indie uvedla, že pachatelé incidentu přišli z Pákistánu. V Paňdžábu, kde se indickým federálním silám podařilo počátkem 90. let téměř potlačit sikhské separatistické hnutí, jsou nyní útoky poměrně vzácné.

Jiná je situace v sousedním indickém státě Džammú a Kašmír, kde jsou islámští separatisté od konce 80. let stále aktivní.

Operace na indické letecké základně u hranic s Pákistánem pokračuje už druhý den | Foto: Reuters

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme