Na propuštění Su Ťij čekají u sídla její strany stovky lidí

Formálně vyprší lhůta domácího vězení Su Ťij dnes a už v nejbližších hodinách by se nositelka Nobelovy ceny za mír mohla ocitnout na svobodě. U sídla její strany čekají na tuto zprávu stovky stoupenců a podle některých informací byl už taky podepsán rozkaz k propuštění. Vůdkyně barmské opozice strávila v domácím vězení celých patnáct z posledních dvaceti let. Naposledy ji k tomuto trestu vojenská junta odsoudila loni v srpnu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barmská disidentka Su Ťij

Barmská disidentka Su Ťij | Foto: AFP

Jak v Ozvěnách dne uvedla Marie Peřinová, která vede barmské programy ve společnosti Člověk v tísni, k propuštění Su Ťij by mělo dojít, ale zcela jisté to není.

„Protože moje zkušenost a zkušenost nás všech s barmskou vojenskou juntou je taková, že je naprosto nepředvídatelná. Je také otázka, zda propuštění bude zcela bezpodmínečné a zda si junta nenajde ještě nějakou jinou záminku, která by propuštění ještě oddálila,“ vysvětlila.

Přehrát

00:00 / 00:00

O okolnostech možného propuštění barmské disidentky Su Ťij jsme v Ozvěnách dne hovořili s Marii Peřinovou ze společnosti Člověk v tísni.

Přehrát

00:00 / 00:00

Barmská disidentka Su Ťij má být propuštěna z domácího vězení. Téma pro ředitelku pražského Barmského centra Sabe Amthor Soe.

Pokud barmští generálové neprodlouží paní Su Ťij pod nějakou záminkou domácí vězení, podle pozorovatel to vypovídá o tom, že už pro ně nepředstavuje takovou hrozbu jako při nedávných parlamentních volbách, které se v Barmě konaly poprvé po dvaceti letech. A jak se shodují stoupenci lidských práv, byly jasně zmanipulované, aby upevnily pozici vojenského režimu.

„Samozřejmě vojenská junta si pojistila izolací Su Ťij, aby volby dopadly tak, jak plánovala. Nicméně si myslím, že generálové si stále uvědomují, že Su Ťij je hrozbou, protože ona je neustále populární po celé Barmě. Takže junta ji podle mě bude chtít i nadále nějak izolovat,“ dodala.

Propuštění Su Ťij by bylo pro opozici impulsem k činnosti

Jak dále Peřinová uvedla, pro barmskou opozici by propuštění Su Ťij bylo obrovským impulsem k činnosti. Zároveň ale upozornila, že průběh voleb opět opozici značně potlačil.

„Ale každopádně, pokud bude Su Ťij propuštěna, opozice se bude snažit vyvolat volby nové, které by byly nové a spravedlivé,“ řekla s tím, že pokud bude opozice jednotná a pokud především neustane nátlak mezinárodního společenství, může dojít v Barmě ke změnám.

Rovněž ředitelka pražského Barmského centra Sabe Amthor Soe zastává názor, že Su Ťij aktivně do politiky Barmy zasáhne. "Na její propuštění čeká mnoho lidí nejen v Barmě. Už tento fakt sám o sobě vede k závazku, že by se disidentka měla aktivně do politiky zapojit. Bude hodně záležet rovněž na její podpoře v hlavním městě Rangún," uvedla ve STalo se dnes Amthor Soe

Katarína Brezovská, Lukáš Vincourek, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme